Ima li boljeg ljetnog jela od ukusnih tikvica koje možemo pripremiti na bezbroj načina? Popečci, uštipci, salate, variva i juhe, punjene ili prazne, kao prilog ili glavno jelo - postoji zaista puno jela koja možemo napraviti od tikvica i uživati u laganom, zdravom i ukusnom obroku.

Dok divljaju temperature, umjesto nakuhavanja, možemo se švercati i finim, nimalo dosadnim sendvičima ili pripremom brzinskih jela od ribe i zasitnih salata, a kada proradi želja za slatkim poslužite se trikom – i napravite lažne palačinke od starog kruha ili tosta.

No bez obzira na sulude vrućine, to ne znači da se moramo odreći kolača. Čokoladni kolač ili tortu jednostavno možete napraviti bez gomile prljavog posuđa ili kompliciranih sastojaka pa provjerite što smo vam pripremili ovog tjedna.

Ponedjeljak, 10. 7. – Tjestenina u kremastom umaku

Da biste napravili fini kremasti umak, ne trebaju vam vrhnje za kuhanje, ulje ni maslac. Ovdje provjerite recept za kremasti umak bez kapi vrhnja ili ulja koji savršeno ide uz tjesteninu.

Utorak, 11. 7. - Zapečene punjene role od tikvica sa sirom

Ako su vam dosadili uobičajeni recepti s tikvicama, pripremite ukusne i prekrasne rolice od tikvica punjene kobasicom, špinatom i ricottom. Meso možete i preskočiti tako da kobasicu zamijenite graškom i uživate u ukusnom vegetarijanskom jelu. Za recept kliknite ovdje.

Srijeda, 12. 7. - Najfiniji sendvič sa šunkom i sirom

Da bi sendvič postao još slasniji, Brazilci peciva premazuju mješavinom maslaca i senfa. Cijeli sendvič stavlja se u pećnicu dok se svi sastojci ne ugriju, sir ne rastopi, a pecivo ne postane zlatnosmeđe. Postupak provjerite ovdje.

Šopska salata Šopska salata (Foto: Shutterstock)

Četvrtak, 13. 7. - Osvježavajuća šopska salata

Salate sa sirom uvijek su dobra ideja, pogotovo ako je taj sir slan i ako ga ima puno, toliko da prekrije povrće, baš kao što je to slučaj s dobrom starom šopskom salatom, a ovdje je i recept.

Tost Tost (Foto: Shutterstock)

Petak, 14. 7. - Lažne palačinke

Hrskave izvana, a iznutra sočne – pohane rolice od kruha idealan su doručak ili večera, a napuniti ih možete čime poželite. Kruh narežite na kriške, malo razvaljajte valjkom za tijesto pa odrežite koricu. Dodajte željene sastojke pa ih savinite u rolice. Ovdje provjerite kako to napraviti.

Subota, 15. 7. – Pečeni losos sa zelenim umakom

Pečeni losos izvrsno se kombinira s različitim začinskim biljem, češnjakom i limunom. Upravo su te namirnice baza slasnog umaka koji savršeno ide s pečenom ribom. Umak se priprema u blenderu u svega pet minuta od svježeg začinskog bilja, limuna, maslinova ulja, ljutike i češnjaka. Ovdje je i recept. 

Čokoladni kolač Čokoladni kolač (Foto: Shutterstock)

Nedjelja, 16. 7. – Čokoladni kolač iz jedne posude

Iako ljeti obožavamo lagane voćne deserte, kao i ledene kreme, to ne znači da se morate odreći konkretnijeg, čokoladnog deserta. Čokoladni kolač ili tortu jednostavno možete napraviti bez gomile prljavog posuđa ili kompliciranih sastojaka, dovoljno je slijediti recept u nastavku.

Savršeno kremast: Kako napraviti domaći sladoled bez dosadnih kristala leda Sladoled od kave Sladoled od kave Sladoled +2 Domaći sladoled

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju