T-bone odrezak dobio je ime po prepoznatljivom izgledu, odnosno kosti u sredini koja tvori ovo slovo abecede. Gledajući s profesionalne, mesarske strane, riječ je o odresku koji obuhvaća dio goveđeg ramsteka s biftekom.

1. Provjerite debljinu odreska

T-bone je najbolje pripremiti na grillu tako da vanjski dio bude lijepo karameliziran, a unutrašnjost krvava ili srednje jako pečena. Kada tražite odrezak kod svoga mesara, birajte onaj od 5 centimetara debljine. Kod tanjeg odreska gotovo je nemoguće postići ovu harmoniju zapečenosti i sočnosti mesa.


2. Birajte masnije

Ne zaboravite uključiti osjetilo vida kad tragate za idealnim odreskom. Želite li savršen okus mesa s grila - tražite masnoću na svom T-bone odresku. Točnije, tražite što višu ispresijecanost mesa bijelom masnoćom (intramuskularnu mast) jer upravo će vam ona zajamčiti onaj pravi okus steaka s grilla. Ovdje saznajte kako se peče savršeni odojak sočnog mesa i hrskave korice.

3. Minimalni začini
Kvalitetan komad mesa poput T-bone odreska ne treba više začina od soli i papra. Iako postoje dvije oprečne struje kad se potegne pitanje soljenja (prije ili poslije pečenja), mi ćemo se prikloniti onoj koja zagovara dobro prekrivanje odreska solju otprilike 45 minuta prije pečenja, kako bi začin izvukao višak vode, 'ušao' u meso odreska i omekšao ga. Prisjetimo se, ipak se radi o govedini.

4. Pečenje s termometrom
Imate li omiljenu tehniku pečenja mesa na grillu? Stručnjaci se slažu da postoje tri različita stila pečenja odreska i svi uključuju termometar. Mi vam savjetujemo onaj najjednostavniji, a koji donosi odlične rezultate.



Postavite odrezak na najvreliji dio rešetke kako biste ga karamelizirali i 'zatvorili' mu sve strane. Da dobijete što bolju koricu, poslužite se ovim trikom: okrećite odrezak svakih 30 sekundi kako bi se ispekao jednako sa svih strana. Kada meso poprimi smeđu boju, premjestite ga na hladniji dio rešetke i pustite da se peče dok ne postigne optimalnu temperaturu.

Znat ćete da ste napravili srednje pečen odrezak, ako temperatura u sredini odreska pokazuje od 60 do 65 stupnjeva Celzija. Dobro pečen odrezak premašit će ovu temperaturu, dok ćete krvavi odrezak prepoznati po temperaturi od 52 do 55 stupnjeva Celzija. Otkrijte koje su najčešće greške koje radimo s mljevenim mesom.

5. Posluživanje nakon odmora
Ne režite u meso odreska neposredno nakon skidanja s grilla, jer će vam 'iscuriti' sva sočnost. Umjesto toga odrezak zamotajte u aluminijsku foliju i pustite da 'odmori' otprilike deset minuta (ili pedeset posto od ukupnog vremena pečenja) kako bi se stabilizirali sokovi.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju