Shirakawa, tradicionalno uređeno selo smješteno u Japanskim Alpama popularno je diljem svijeta zbog idiličnog ugođaja koji stvaraju karakteristične kuće s kosim krovovima. Ušuškano između visokih planina i gustih šuma u središnjem Japanu, osim po lijepoj prirodi, karakteristično je zbog tradicionalnih kuća. Nazivaju se gassho-zukuri, a prepoznatljive su po slamnatim krovovima koje podsjećaju na ruke sklopljene u molitvi.

Svakih dvadeset godina potrebno je zamijeniti slamu na krovovima pa nije neuobičajeno vidjeti Japance kako imaju pune ruke posla kako bi kuće izdržale hladne zime s puno padalina. Poseban prizor kuće stvaraju upravo zimi kada ih prekrije snijeg, ali u proljeće s trešnjama u cvatu nisu ništa manje zanimljive.

Početkom devedesetih to je bajkovito selo u prefekturi Gifu UNESCO  upisao u popis svjetske baštine zbog čega je naglo porastao broj turista. Mala ruralna zajednica sa 1600 stanovnika godišnje je znala izbrojiti i 2,15 milijuna turista iz svih krajeva svijeta.

Međutim 2019. vlasti su odlučile ograničiti posjete uvođenjem lista čekanja za turiste, a naredne godine Shirakawa je ponovno probudila zanimanje kada se našla na nizozemskoj listi najodrživijih destinacija na svijetu.

Osim života u skladu s prirodom i izbjegavanja masovnog turizma Nizozemci su pohvalili stroge mjere zaštite od požara u japanskom selu. Kako se drvene kuće sa slamnatim krovovima osjetljive na vatru stanovnici rutinski obilaze selo i nekoliko puta dnevno za toplijih dana kako bi se osigurali od požara.

Kada je 2019. izbio požar u jednoj od kuća svi su mještani požurili u pomoć vatrogascima kako bi obranili selo od vatre. Osim toga, u selu je zabranjeno pušenje kako bi se spriječile nezgode.

Od početka 2021. godine, općinske vlasti, uključujući vladu prefekture Gifu poduzimaju stroge mjere kako bi zaštitile mještane od pandemije pa se turistima prije posjeta preporučuje upoznati sa zabranama i pravilima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju