Možda ste već čuli alternativni naziv za gorku naranču, vrstu naranče koja je na Mediteran, tj. u Španjolsku, stigla u 10. stoljeću. Zovu je još Sevilla narančom, a ako ste posjetili ovaj prekrasan andaluzijski grad, znate i zašto.

Sevilla je toliko bogata narančama da ih ne stignu toliko ni pojesti ni izvesti. Zapravo, Španjolci toliko ni ne jedu ove naranče – češće se koriste za izradu marmelade i džema, naročito u Ujedinjenom Kraljevstvu koje je njihov najveći uvoznik.

Stoga su se dosjetili još jednog genijalnog načina za njenu upotrebu. Sve naranče koje ne stignu ubrati i koja tehnički propadaju i trule, sada planiraju koristiti za proizvodnju električne energije.

Tvrtka Emasesa osmislila je način na koji će, koristeći metan iz preostalih naranči, pokretati generatore za postrojenja kojima pročišćava vodu. U gradu koji ima čak 48 000 drveća naranče ovo znači 5,7 milijuna kila naranči koje se svake godine skupe prije zime. Od toga će 35 tona naranči biti iskorišteno za proizvodnju električne energije.

Ovo je samo jedan korak u španjolskom planu da se u proizvodnji električne energije u potpunosti osloni na obnovljive izvore energije do 2050. godine.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju