Svi volimo arhitektonska čuda, a ovaj most definitivno pripada među njih. Most se proteže preko Dardenelea, a kako prenosi portal timeout.com, radi se o najduljem visećem mostu na svijetu. Dugačak je impresivna 2023 metra, a izgradnja je koštala još impresivnijih 20 – ak milijardi kuna!

Svečano je otvoren krajem ožujka od strane samog predsjednika Erdogana, a ponio je ime „Cannakale 1915.“ po slavnoj osmanskoj pobjedi nad britanskim i francuskim snagama. Povezuje europsku i azijsku obalu Turske, a s trona najduljih visećih mostova skinuo je most Akashi Kaikyo u Japanu koji je dugačak 1992 metra.

Čitav most baš i nije bilo lako konstruirati, uzevši u obzir kako je morski prolaz Dardanele uvijek pun kontejnerskih brodova, ali i da se radi o dijelu podložnom seizmičkim aktivnostima (čitaj: prijete potresi).

A kad smo već kod mostova i duljine, vjerojatno vas zanima gdje se nalaze najdulji na svijetu. Apsolutni šampion je Kina s mostom Danyang – Kushan koji se proteže na nevjerojatna 164 kilometra. Njega slijedi Cangde sa 116 kilometara, a tu je i Tianjin sa 113. Iako je izgradnja mosta Cannakale koja je potrajala 5 godina definitivno veliko postignuće, nijedan viseći most nikad se neće vjerojatno približiti ovim „kineskim“ duljinama.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju