Gibraltar je bio poznat kao „jedno od najbolje branjenih mjesta na svijetu“ a „Stijenu“ danas razgledavaju brojni turisti.

Gibraltarska stijena (odnosno sam Gibraltar) i dalje pripada Velikoj Britaniji, a situacija je takva već posljednjih 300 godina. Britanci su je osvojili 1704. tijekom Rata za španjolsku baštinu, a službeno pripada Britaniji od 1713. U godinama koje su uslijedile Gibraltar je postao važna strateška baza i imala je vitalnu ulogu za kontrolu Mediterana tijekom Drugog svjetskog rata.

Danas posjetitelje na Gibraltar privlače vojni tuneli i majmuni koji žive na stijeni. Riječ je o jedinoj europskoj koloniji divljih majmuna.

Tuneli su izgrađeni tijekom Drugog svjetskog rata nakon pada Francuske i smisao im je bila zaštita od zračnih napada kao i od bombardiranja s mora. Radove su izvodile specijalizirane tvrtke Britanske i Kanadske vojske. Tuneli su rasli i ubrzo postali pravi podzemni grad i u njima su se nalazile zalihe hrane i drugih namirnica za 16 tisuća jakih garnizona tijekom čak 16 mjeseci opsade.

U njima se nalazila bolnica, destilerija, pekara i razne radionice. Danas je većina tunela otvorena za javnost a samo su neki još uvijek pod kontrolom vojske. Neki su zatvoreni i zbog opasnosti od urušavanja. Tura po tunelima traje oko 40 minuta i isplati se uzeti vođenu turu i saznati brojne zanimljivosti iz bogate gibraltarske povijesti.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju