Prije nekoliko godina kod sela Tintagel u Cornwallu otkriveni su novi arheološki dokazi zbog kojih je grofovija na krajnjem jugozapadu Engleske postala još popularnija među zaljubljenicima u keltsku mitologiju, misterije i legende. Otkriće ostataka kraljevskog dvorca izgrađenog u petom ili šestom stoljeću, kada je otprilike kralj Arthur navodno živio, stručnjacima pomaže u otkrivanju intrigantne prošlosti o tome kako se živjelo nedugo nakon raspada rimske vlasti u Velikoj Britaniji.

Jedan od lokaliteta koji se povezuje s legendama o kralju Arthuru je i Merlinova špilja, u koju je prema predaji čarobnjak sakrio budućeg kralja nakon rođenja kako bi ga zaštitio. Špilja ispred koje je plaža Tintagel Haven omiljena je destinacija u Cornwallu, ali do nje se može prošetati samo za vrijeme oseke. Tijekom plime je poplavljena i samim time nedostupna.

O mističnoj špilji postoje brojne priče. Neke od njih sugeriraju da se radi o posebnom mjestu na kojem su ljudi imali čudnovata iskustva koja su im promijenila život. Merlinova uvala s vremenom je postala jedno od najposjećenijih mjesta u Cornwallu, privlačeći gotovo 200 tisuća posjetitelja godišnje.

Rt Tingantel nudi i druga, zanimljiva mjesta koja bude znatiželju, a najviše posjetitelja okupljaju ljeti. Hladne i vjetrovite zime nisu idealno doba godine za uživanje u obali Cornwalla, ali ipak imaju svojih prednosti jer možete upijati mir predivnog krajolika.

Osim same prirode, zanimljivo je baciti oko na srednjevjekovnu kuću u kojoj je danas smješten poštanski ured, kao i King Arthur’s Great Halls, koje su turistička atrakcija od 1993., idealne za posjet tijekom lošeg vremena jer možete uživati na toplom, slušajući legende o kralju Arthuru uz zvučne i svjetlosne efekte.

Muzej igračaka i prodavaonice s lokalnim medom također se nađu na popisima nezaobilaznih destinacija, baš kao i St Nectan’s Glen, šuma u kojoj se osobito lijepo šetati za sunčanih dana i diviti se slapovima. Gradić Boscastle u blizini mami muzejom vještičarenja, a Crackington Haven posjećuju ljubitelji pješačenja. U grad Bude odlaze surferi kako bi iskoristili valove do plaža Crooklets, Summerleaze, Sandymouth Bay and Widemouth Bay. U svakom slučaju, Cornwall nudi ponešto za svakoga.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju