Kada je talijanski kolekcionar umjetnina i bibliofil Franco Maria Ricci napustio kormilo svoje izdavačke kuće, rekao je, parafrazirajući Voltairea, 'laissez-moi cultiver mon jardin' ukazujući na to da treba kultivirati vlastiti vrt i bacio se na uređivanje monumentalnog labirinta.

Najveći uređeni labirint bambusa na svijetu nalazi se na Francovom posjedu, u Fontanellatu, nedaleko od Parme, u Italiji. Park kulture, projektiran u suradnji s talijanskim arhitektima Pierom Carlom Bontempijem i Davideom Duttom pripremao se godinama da bi se javnosti otvorio kada je narastao na 17 hektara.ili 170 000 četvornih metara.

Labirinto Della Masone ili Masonski labirint ujedno je i muzej, galerija, kao i mjesto za najrazličitija događanja. Osim toga, posjetiteljima nudi mogućnost uživanja u vrhunskom vinu i lokalnim specijalitetima, služi kao poslovni prostor i mjesto za najrazličitije prezentacije.

Franco Maria Ricci posadio je 120 tisuća bambusa različitih sorti, visokih između 15 centimetara i 30 metara koje tvore staze duže od tri kilometra. Zašto bambus? Zato jer se radi o biljci koja nije boležljiva, ne gubi listove zimi – i pročišćava zrak. Labirint simbolizira čovjekovo putovanje kroz život, od neznanja do prosvjetljenja, a raspored oblika oponaša plan utvrda koje je osmislio Michelangelo za obranu Firence.

U središtu labirinta, nalazi se trg, okružen kolonadama, a u prostrani saloni osmišljeni su kao mjesto za održavanje koncerata, zabava, izložbi i drugih kulturnih događanja. Kapelica u obliku piramide koja gleda na trg služi kao podsjetnik na labirint kao simbol vjere. Kompleks labirinta uključuje prostore za kulturna događanja i knjižnicu posvećenu tipografiji i umjetnosti. Labirint i muzej za posjetitelji su otvoreni svakoga dana osim utorkom (i nekim blagdanima) od 10 i 30 sati do 18.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju