Parfait, ili kako ga jednostavno zovemo „parfe“, na francuskom označava savršenstvo, u tom se specijalitetu uživa stoljećima. Preciznije, od kraja 19. stoljeća kada se pojavio na stolovima gastronomske meke.

Parfait se često poslužuje u karakterističnim visokim parfe čašama, poput onih za sladoledne kupove, ali i dobro ohlađen, na tanjurima narezan na kriške kao semifreddo. Iako se prvenstveno odnosi na desert, parfait postoji i u slanim inačicama. Čar mu daju slojevi sastojaka koji naslagani u čašama pružaju lijep prizor pa ne čudi da su takvi deserti česti na domjencima i svečanim okupljanjima.

S godinama je parfait postao sinonim za najrazličitije deserte, poput granole s jogurtom što se poslužuje za doručak, tiramisua u čaši ili raznih krema sa slojevima voća i keksa ili biskvita te šlagom, ali francuski original podrazumijeva kremu od tučenog vrhnja, jaja, šećera i sirupa koja se poslužuje hladna ili smrznuta.

Sastojci za parfe: 

  • 400 ml vrhnja za šlag
  • 1 žličica šećera
  • 100 g čokolade
  • 3 jaja
  • 75 g šećera u prahu
  • 25 listova metvice

Priprema:

  1. U posudu stavite 300 ml vrhnja, nasjeckanu metvicu i šećer. Čim provrije, maknite s vatre i ostavite da se ohladi.
  2. Izlomite čokoladu i stavite je u posudu pa zagrijte u mikrovalnoj da se otopi. Umiješajte žumanjke. Dodajte  ohlađeno vrhnje koje procijedite od mente i dobro izmiješajte.
  3. Bjelanjke sa šećerom u prahu izmiješajte u snijeg pa umiješajte čokoladnu smjesu.
  4. Izlijte kremu u 6 silikonskih kalupa za muffine, pokrijte prozirnom folijom i zamrznite 4-5 sati ili preko noći. Preostalo vrhnje izmiksajte u šlag.
  5. Parfe preokrenite na tanjure neposredno prije posluživanja i ukrasite šlagom te prema želji komadićima čokolade i listovima mente.

Zagorci u Zagrebu: Nova trgovina zdrave hrane u koju se ide po vrhunski, med, ulje, ali i fantastične sibirske borovnice Zagorci - 8 Zagorci - 6 Zagorci - 5 +5 Zagorci - 4

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju