Cannoli su najpoznatiji sicilijanski recept u kojem se mirisno hrskavo tijesto spaja s kremastim punjenjem od sira ricotte. Za boju, ali i aromu u tijesto se mogu dodati kakao i instant kava, a cimet također pruža mirisnu aromu. Krema od ricotte se ukrašava usitnjenim pistacijama ili drugim orašastim mrvicama, komadićima čokolade ili kandiranim voćem. Talijani za pripremu kreme najčešće koriste ovčju ricottu koja sadrži manje tekućine od kravlje.

Kravlju ricottu stoga treba prethodno dobro ocijediti, najbolje preko noći u gazi ili čistoj krpi, kako krema ne bi bila previše rijetka. Prije pripreme kreme istisnite rukama višak vode iz ricotte, a želite li glatku kremu možete je izmiksati sa sa šećerom dok ne dobijete finu teksturu. Ne treba pretjerivati sa šećerom jer će se izgubiti delikatna, mliječna aroma po kojoj su cannoli posebni. Iako to originalni recept ne dopušta, neki će kuhari ricottu zamijeniti mascarponeom.

Koristi se i Marsala, desertno vino sa Sicilije, a može se zamijeniti i nekim drugim slatkim vinom s više alkohola, sokom od grožđa ili vodom razrijeđenim vinskim octom.

Tijesto za cannole slično je onom za pripremu tjestenine, treba biti čvrsto i podatno. Razvaljati ga možete i u stroju za tjesteninu tako da ne bude debelo oko dva milimetra, a zatim ga oblikujte oko kalupa.

Tijesto punite kremom netom prije posluživanja kako bi ostalo hrskavo, a imate li termometar iskoristite ga za ulje: bilo bi najbolje da ostane na temperaturi od 190 stupnjeva Celzija. Ako je ulje previše vruće tijesto će se suviše napuhati, a u suprotnom će biti masno.

Sastojci za canolle:

200 g brašna (najbolje 00)
20 g masti ili maslaca
1 žličica kakaa
1 žličica cimeta
1/2 žličice soli
1 jaje od oko 50 g
35 g šećera u prahu
50 ml vina marsala
ulje za prženje
Punjenje:
500 g ricotte
180 g šećera
60 g čokoladnih kapi + za ukrašavanje

Priprema:

1. U posudu uspite šećer, cimet, kakao i sol. Promiješajte pa dodajte maslac ili mast koji su omekšali na sobnoj temperaturi. Dodajte jaje pa izmiješajte. Ulijte vino i rukama umijesite tijesto. Nakon otprilike pet minuta tijesto će biti glatko pa oblikujte kuglu koju omotajte prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku pola sata.

2. Izvadite tijesto iz hladnjaka i stanjite ga valjkom na debljinu od oko 2 mm. Zatim okruglim kalupom promjera 10 ili 12 cm izrežite komade tijesta i omotajte ih oko cijevi (kalupa) za cannole. Hladnom vodom ili mlijekom navlažite pa prstima dobro spojite krajeve rubova tijesta kako se ne bi otvorili tijekom prženja.

3. Zagrijte ulje za prženje i ubacite tijesto. Pržite minutu do dvije i čim potamni prebacite ga na papirnate ručnike i ostavite da se ohladi.

4. Za kremu uzmite
ocijeđenu ricottu, pomiješajte je sa šećerom pa je protisnite kroz sito kako bi bila kremastija pa dodajte čokoladne kapi, promiješajte i ostavite u hladnjaku do punjenja. Napunite prženo tijesto kremom koju stavite u slastičarsku vrećicu pa je istisnite te zatim dodatno ukrasite čokoladom. Za dekoraciju možete iskoristiti i čokoladne mrvice, usitnjene pistacije, naribanu koru agruma…

Gušti bez trunke mesa: Beg’s Plant Based Butchery stigao na Fuliranje Beg’s Plant Based Butchery - 1 Beg’s Plant Based Butchery - 11 Beg’s Plant Based Butchery - 10 +8 Beg’s Plant Based Butchery - 9

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju