Sve svjetske kulture imaju svoja vegetarijanska jela koja naglašavaju lokalne karakteristične namirnice. Kao mjesec za promoviranje vegetarijanske prehrane simbolično je proglašen siječanj jer se tada, u praksi, trebaju primijeniti neke novogodišnje odluke. Ovo su samo neka od najzanimljivijih svjetskih vegetarijanskih jela.

Muhammara, Sirija

Bliskoistočno jelo muhammara sastoji se od crvenih papričica, tostiranih oraha, maslinova ulja, krušnih mrvica i tahinija, a prstohvat čilija daje mu dozu ljutine. Riječ je o umaku u koji se umače svima omiljeni topli pita kruh.

Ajapsandali, Gruzija

Tijekom hladnih mjeseci ništa ne prija kao zdjelica tople juhe ili variva. Dinstani luk, češnjak, patlidžan, paprike, čili papričice i rajčica čine ovo jednostavno jelo prepunim okusa i antioksidansa. Listići korijandra kojima se posipa jelu daju notu svježine. Ajapsandali je još bolji sutradan, kad se okusi fino prožmu.

Chana masala, Indija

Kompleksni okusi kojima se ponosi indijska kuhinja posebno do izražaja dolaze u veganskom jelu chana masala. Baza je riža prelivena umakom od slanutka, rajčice, đumbira, čilija i kurkume. U umak se još dodaju i cimet, garam masala, kardamom i koncentrat rajčice, a kombinacija začina jelu daje potpuno drugu dimenziju. Rezultat je curry koji će zadovoljiti i najveće gurmane.

Tabbuoleh, Libanon

Riječ je o kuhanom bulguru pomiješanom s nasjeckanom rajčicom, krastavcima i mladim lukom, a posebnu svježinu daju mu sjeckani peršin i metvica. Umak čine maslinovo ulje, češnjak i limunov sok, a rezultat je jelo koje obiluje svježinom, prepuno okusa.

Mayak kimbap, Južna Koreja

Ovo je jelo savršeni lagani zdravi obrok i vrlo popularna ulična hrana u Južnoj Koreji. Sastoji se od riže i tanko narezane daikon rotkve, mrkve i sotiranog špinata umotanih u nori algu. Malene rolice polivene su uljem od sezama, a jedu se umočene u umak od soje, rižina octa i dijon senfa.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju