Prije pećnica i peći, kruh se pekao na žaru, a potom na vrućem, ravnom kamenju. Kako kruh s kamena ne bi zagorio morao je biti tanak, gotovo poput papira. Takav je i lavaš, armenski kruh koji ima vrlo važno mjesto u tradiciji. Povijest, kulturu pripreme lavaša, kao i njegovo značenje prepoznao je i UNESCO, koji ga je zaštitio.

Za kruh tanak poput papira u prošlosti su bile zadužene Armenke koje su njegovu pripremu dovele do savršenstva. Mijesile su ga u društvu pa je sami ritual bio veći od obične potrebe da se utaži glad, baš kao i priprema kotlovine ili roštilja u našim krajevima. Djevojke bi se od rane dobi uključivale u pripremu kako bi s vremenom stekle potrebno iskustvo.

Da bi lavaš bio baš onakav kakav treba biti potrebno je dosta vještine i spretnosti. Jednostavno tijesto od brašna, vode i soli najprije se oblikuje u lopte koje se potom valjaju u tanke slojeve tijesta dužine i do metra. Potom se pomoću posebnog alata, svojevrsnog jastuka s ručkom prenosi do tradicionalne okrugle peći te se spretnim pokretima udara o njezine stranice kako bi se zalijepio.

Nakon tridesetak sekundi do minute, kada se pojave mjehurići. kruh se skida pomoću dugačke metalne kuke, slaže na hrpu i obično poslužuje omotan oko lokalnih sireva, povrća i mesa, poput palačinke ili tortilje. Listovi lavaša mogu se čuvati i do šest mjeseci ako se prethodno osuše. Kada zatrebaju, dovoljno ga je poprskati vodom i zagrijati.

Nisu samo žene bile uključene u pripremu lavaša; uloga muškaraca bila je izrada posebnih jastuka koji se koriste za pripremu i peći, a svoje bi iskustvo prenosili mladim šegrtima.

No tu priča o armenskom kruhu ne staje jer ima važnu ulogu na vjenčanjima, gdje se polaže na ramena i leđa kako bi donio plodnosti, zdravlja i blagostanja.

Sastojci za lavaš iz tave:

¾ šalice tople vode
¾ šalice toplog mlijeka
1 žlica biljnog ulja
½ žlice šećera
1 žličica soli
1 žlica instant kvasca
3 i ½ šalice brašna + za posipavanje

Priprema:

1. U posudi pomiješajte vodu, mlijeko, ulje, šećer, sol i kvasac. Polako dodajte brašno i miješajte rukama ili miskajte dok se tijesto ne poveže, oko 10 minuta. Bit će lagano ljepljivo.

2. Nauljite tijesto, stavite ga u posudu, pokrijte ga i ostavite da se diže 40 minuta. Zatim ga lagano istucite dlanom i podijelite na 20 komada koje oblikujte u loptice. Prekrijte ih kuhinjskom krpom da se ne osuše.

3. Zagrijte tavu (odaberite onu s dnom koje se ne lijepi) na srednje jakoj vatri. Pobrašnite radnu plohu i tijesto pa tanko razvaljajte svaku lopticu tijesta. Stavljajte jednu po jednu na vruću tavu i pecite 45 sekundi do minute.

4. Zatim okrenite i pecite s druge strane još oko 30-45 sekundi. Stavite kruh na tanjur i pokrijte kuhinjskom krpom.

 

LAVASH YEGHVARD NOV 2017 from John Lee on Vimeo.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju