Međunarodna zračna luka Kansai arhitektonsko je čudo. Smještena je na umjetnom otoku koj je dug 4 kilometara i širok oko 2.5 kilometara, a nalazi se usred zaljeva Osaka u blizini najvećeg japanskog otoka Honšua.

Zbog manjka prostora u Zemlji Izlazećeg Sunca, ali i kako bi smanjili opterećenost Međunarodne zračne luke Osaka, Japanci su počeli graditi umjetni otok 1987., a već sedam godina kasnije po njemu su slijetali veliki putnički zrakoplovi. Njime danas prođe više od 25 milijuna putnika.

Aerodrom na Sabi - 3 Putovanja Aerodrom "na rubu" s najkraćom komercijalnom pistom na svijetu

U izgradnju otoka utrošeni su deseci milijuna kubičnih metara materijala koji su dovučeni s osamdeset brodova te u čemu je sudjelovalo više od 10.000 radnika. Most Sky Gate R koji spaja Kansai s kopnom Most Sky Gate R koji spaja Kansai s kopnom (Foto: Profimedia.hr)

Jedan od najvećih izazova inženjera bila izgraditi umjetni otok te zračnu luku koja će moći odoljevati stalnim potresima na ovom području, kao i brojnim ciklonima. No graditelji nisu razmišljali o posljedicama klimatskih promjena.

“Kada je Kansai građen inžinjeri vjerojatno nisu razmišljali o globalnom zatopljenju. Za pedeset godina, aerodrom bi mogao biti u potpunosti ispod vode,” tvrdi Stewart Schreckengast, profesor zrakoplovne tehnologije pri sveučilištu Purdue.

Povrh svega trebalo je izgraditi i 3750 metara dug most Sky Gate R koji spaja ovaj otok s kopnom, točnije s gradom Rinku, te koji omogućava dolazak i odlazak s aerodroma uz pomoć automobila ili vlaka.

Kako izgleda treći najprometniji aerodrom u Japanu, pogledajte u našoj fotogaleriji.

Proglašen najbolji aerodrom na svijetu za 2019. godinu Zračna luka Changi - 2 Zračna luka Haneda, Tokio Zračna luka Incheon, Južna Koreja +0 Zračna luka Hamad, Doha