Voloder je naselje u sastavu Grada Popovače smještenog u središtu regije Moslavina, poznatom vinogradarskom kraju gdje uzgoj vinove loze započinje još u rimsko doba, a ta se tradicija zadržala sve do danas. Voloder je nadaleko poznato vinorodno selo gostoljubivih ljudi, a u dane svoje velike priredbe 'Voloderska jesen', Voloder je 'duša Moslavine' u kojemu uz vino stoljećima iskri i ona duhovna kultura.

Ovogodišnja 52. 'Voloderska jesen', najveća i najstarija manifestacija posvećena berbenim običajima koja predstavlja jedan od najvećih sajmova vina i mošta u Sisačko-moslavačkoj županiji, održat će se od 13. do 15. rujna. Iz bogatog trodnevnog programa izdvajamo smotru dječjih folklornih skupina Moslavine u petak, nakon čega će biti upriličene i igre za njih te kreativne radionice. Također, u petak će se otvoriti i izložba vina, s naglaskom na autohtonu sortu Škrlet i izložba gastronomskih specijaliteta u Vinskom dvoru popraćena zvucima tamburice. Dan će završiti uz koncert Prljavog kazališta. Subota je dan predviđen za službeno otvorenje 52. Voloderske jeseni uz nastup KUD-a Moslavec i njihovih gostiju koji će i prikazat tradicionalni berbeni običaj, a izabrat će se i najljepša sneha. Proglasit će se i okruniti nova Vinska kraljica, otvorit će se gospodarska izložba tradicijskih obrta i zanata, braniteljskih udruga i OPG-a, kao i prodajna likovna izložba 'Voloderski bregi', izložba Radne terapije NPB dr. Ivan Barbot i izložba konjaničkog maratona Udruge uzgajivača arapskih konja. Subotnji program obogatit će i biciklijada 'Vinskim cestama', mimohod udruga s popovačkog područja i stavljanje vola na ražanj. Za kraj programa sve posjetitelje zabavljat će Halid Bešlić.

PR PR

'In memoriam Franjo Mihalić Jura' Kutina 19. je međunarodna atletska cestovna utrka kojom započinje nedjeljni program. Nakon sv. mise zahvalnice u voloderskoj crkvi sv. Antuna Padovanskog proglasit će se pobjednici utrke, a nakon čega slijedi svečana berbena povorka s konjanicima UAK Moslavina te radnim i svečanim zapregama Konjogojske udruge Moslavina. Održat će se i izbor najljepše beračice popraćen folklornim programom, a sve posjetitelje očekuje i prezentacija moslavačkih vina i gastronomskih specijaliteta uz nagradnu igru o poznavanju Volodera, Popovače i okolice.

KUD Moslavec, kao domaćin, zadužen je za zatvaranje ove 52. Voloderske jeseni uz program mladih iz voloderske župe, nakon čega slijedi koncert Krunoslava Kiće Slabinca i vatromet.
'Volodersku jesen' kao, danas trodnevnu proslavu početka berbe u moslavačkim vinogradima, na snažnim temeljima 50- godišnje tradicije, odlikuje potvrđena iznimna vrijednost koja predstavlja čvrstu pretpostavku njezine uspješne budućnosti. Jer ljubav prema obradi trsja i preradi vina tradicija je koja se u Moslavini ne prekida, već, dapače, okuplja i potiče.

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju