Jeste li se već na putovanjima udarili glavom o rub vrata dok ste pokušavali ući u restoran ili nečiju kuću? Ili ste pak hodali ulicom i osjećali se izgubljeni među divovima? Ništa čudno, jer neke zemlje doista imaju upadljivo (i rekordno) visoko ili nisko stanovništvo.

U jugoistočnoj Aziji ćete pronaći najniže stanovnike svijeta, dok primjerice u Nizozemskoj rastu kao trava. Mladi Nizozemci su u prosjeku visoki oko 183 centimetra, a Nizozemke oko 172 centimetra.

Srednjeeuropske države općenito dobro kotiraju na ljestvicama, gledajući na ostatak svijeta s visoka, a tu pri vrhu su i naši susjedi iz Bosne i Hercegovine te Crne Gore.

Prema dosadašnjim istraživanjima, čini se da najniži ljudi žive u Istočnom Timoru – otočnoj državi jugoistočne Azije. Prosječna visina njenog stanovništva je samo 155 i pol centimetara. Tijekom 1960-ih uspjeli su narasti: prosjek se popeo za par centimetara, a onda su se opet smanjili u 1970-ima.

Tijekom 20. stoljeća najviše su narasli Iranci. Rast od čak 15 centimetara u visinu skinuo ih je s popisa „niskih naroda“. Ostale rastuće populacije su Kina i Južna Koreja.

Faktori koji utječu na visinu raznoliki su. Najviše su zaslužni geni, ali tu su i druge okolnosti, poput kvalitetne ili loše prehrane. Primjerice, djeca roditelja koji su promijenili državu boravka nekad su puno viša od svojih roditelja, tj. generacijski jaz je veći nego u matičnoj državi. Znanstvenici to objašnjavaju promjenom u prehrani.

No, i ove statistike se mijenjaju iz godine u godinu, pa će biti zanimljivo promatrati tko raste, a tko se smanjuje.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju