Kada si na čelu države, uglavnom se podrazumijeva da posjeduješ mnoštvo stvari. Neki iskoriste priliku da ostvare dječje snove o skupocjenim autima ili odjeći, drugi kupuju egzotične životinje, no neki imaju prilično bizaran popis onoga što je njihovo. U slučaju Ujedinjenog Kraljevstva, to je popis kraljice Elizabete II.

Hyde Park, Kensington Gardens, The Green Park, 14 trgovačkih parkova i tri trgovačka centra, kolonija šišmiša, Regent Street, dvije divovske kornjače Aldabra i dio Trga Trafalgar – sve to pripada kraljici uz još jedan mali dodatak: (skoro) svi labudovi u državi.

Razlog zbog kojeg je ovo ovako jest povijesne ali i gastro prirode. Nekad su se labudovi jeli kao delikatesa na banketima i gozbama bogatih, a monarh je nekolicini odabranih dodijelio vrijedna vlasnička prava. Premda se danas labudovi više ne jedu i zaštićeni su, vlasništvo nad njima je ostalo.

Tako osim kraljice, labudove u Ujedinjenom Kraljevstvu smiju posjedovati samo još tri organizacije. Labudovi koji pripadaju njima imaju posebne oznake na svojim kljunovima, a svi ostali neoznačeni labudovi su u vlasništvu kraljice. Riječ je uglavnom o posebnoj vrsti labudova koja se naziva „tihom“ jer su doista tiši od ostale „braće“, a često ih možete vidjeti kako plove rijekama i jezerima diljem zemlje.

A koliko je to njih zapravo? Svake godine saznaje se ispočetka. Naime, na rijeci Temzi odvija se događaj zvan „Swan Upping“ tijekom kojeg se labudovi skupljaju, hvataju, prstenuju i zatim puštaju kako bi se pratila populacija. Tada kraljica saznaje broj labudova koje posjeduje od 32 tisuće koliko ih je otprilike u Ujedinjenom Kraljevstvu. Ali ne radi planiranja večere 😉

Kakva mustra: Fontanama uljepšao poznati londonski trg i tako „razbio“ teren za okupljanje prosvjednika Trafalgar Square, London - 1 Trafalgar Square, London - 2 Trafalgar Square, London - 5 +1 Trafalgar Square, London - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju