U britanskom muzeju Keep Military u Dorchesteru u Dorsetu pronađeno je ono što se smatra posljednjim „preživjelim“ vojnim terenskim obrokom koji je dan vojnicima prije iskrcavanja u Normandiji.

Takozvani Assault Ration Pack je u lipnju 1944. godine dan britanskim vojnicima i članovima zemalja Commonwealtha uoči dana D, a hrana u njemu trebala je osigurati dovoljno kalorija i energije za 24 sata.

Točnije, vojnike je opskrbljivala s oko 4000 kalorija koliko im je trebalo za jedan dan.

Rendgenska snimka otkrila je sastav vojnog terenskog obroka britanskih vojnika Rendgenska snimka otkrila je sastav vojnog terenskog obroka britanskih vojnika (Foto: Profimedia)

Krhka voštana kutija sada se nalazi u muzejskom skladištu. Nakon rendgenskog snimanja utvrđeno je da sadrži sve originalne sastojke: tri energetske pločice od čokolade i grožđica, deset keksa, čaj, šećer, mlijeko, meso, bombone, žvakaće gume i četiri komada toaletnog papira.

Isprva se vjerovalo da je vojni terenski obrok datira iz 1950-ih godina, no detaljnom analizom je ustanovljeno da je riječ o iznimno rijekom paketu hrane koji potječe iz Drugog svjetskog rata.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju