Chip Butty je hit-jelo koje se u Velikoj Britaniji jede već više od stoljeća. Riječ je o sendviču napravljenom od dvije kriške bijelog kruha premazanog maslacem (eng. butter ili butty) koji je ispunjen prženim krumpirima (eng. chips).

Chip Butty ekscentrični je rođak iznimno traženog britanskog sendviča Bacon Buttyja, koji se priprema od bijelog kruha, maslaca i prženog špeka.

Iako se kombinacija sastojaka u Chip Buttyju čini nasumičnom i čudnom, taj se sendvič može kupiti u restoranima brze hrane i food truckovima u kojima se inače prodaje poznati engleski specijalitet – pržena riba s krumpirima.

Za usporedbu, cijena Chip Buttyja u britanskim restoranima brze hrane stoji oko 2 do 3 funte, dok se Fish&Chips prodaje po 11 funti.

Prvi Chip Butty napravljen je u Fish&Chips restoranu u Lancashireu na sjeverozapadu Engleske 1863. godine. Zbog zasitnosti hrane, relativno niske cijene obroka, ali i blizine Irskoj i njezinu obilju krumpira, sendvič je postao iznimno popularan, a po Otoku su se počeli otvarati slični restorani.

Jede se sve do današnjih dana. Njegovi su najveći zagovaratelji osobe koje vole popiti koju čašicu previše, a potom neutralizirati alkohol s obilnim količinama ugljikohidrata i masti.

Najvažniji sastojak u ovom sendviču je krumpir, koji mora biti hrskav izvana te mekan i pahuljast iznutra. Kruh obvezno mora biti bijel i obilato namazan dobro zasoljenim maslacem na unutrašnjoj strani obiju kriški.

Chip Butty ima tek nekoliko sastojaka, ali svaki je od njih velikodušno zastupljen u ovoj kombinaciji. Ako ste napravili sendvič koji jedva stavljate u usta – dobro ste učinili.

Ovisno o ukusima, okus sendviča zaokružuje se s nešto soli, vinskog octa ili kečapa koji se prelijeva preko pečenih krumpira. Posuti ih možete i s nešto naribanog sira.

Njegovo veličanstvo krumpir! Otok koji kilogram ovog povrća prodaje za 500 eura Noirmoutier - 1 Noirmoutier - 4 +0 Noirmoutier - 3

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju