Započela je gradnja najvećeg sata na svijetu koji će otkucavati samo jednom godišnje – gigant visok 152 metra u planinskom lancu Sierra Diablo u zapadnom Teksasu na zemljištu u vlasništvu Jeffa Bezosa.

Vlasnik Amazona i jedan od najbogatijih ljudi današnjice financira taj megalomanski projekt, za koji se pretpostavlja da će koštati oko 42 milijuna dolara.

Riječ je o mehaničkom satu koji bi otkucavao samo jednom godišnje, s kazaljkama koje bi se pomicale unaprijed jednom u sto godina. Svakih tisuću godina sat bi pak i na zvukovni način obilježio prolazak milenija.

Ideja za gradnju sata potječe od računalnog znanstvenika i izumitelja Dannyja Hillisa, koji je još 1995. godine predložio gradnju uređaja koji bi mjerio vrijeme u sljedećih 10.000 godina. Stručnjaci tvrde da će nadživjeti čovječanstvo.

Posljednjih desetak godina planira se početak gradnje sata, a nedavno je The Long Now Foundation započeo proces izrade nekih njegovih dijelova i postavljanje unutar planine.

Sat je dizajniran da zahtijeva minimalno održavanje, a pokretat će ga termalna energija prikupljena iz Zemljinih dnevnih ciklusa grijanja i hlađenja.

Trebao bi prikazivati vrijeme s astronomskim i kalendarskim prikazima te obuhvaćati generator zvona s 3,5 milijuna jedinstvenih zvukovnih sekvenci. Inženjeri su isklesali pet komora na sat – za obljetnicu jedne godine, dekade, stoljeća, milenija i 10.000 godina.

Cilj je sata da bude točan i funkcionalan barem 10.000 godina, ali i da postane simbol moderne civilizacije.

Kada bude dovršen, bit će otvoren za posjet svima zainteresiranima. Ipak, valja napomenuti da do njega nije lako doći. Prva zrakoplovna luka udaljena je stotinama kilometara od sata, a do njega vodi neravan put koji se izdiže 600-tinjak metara iznad doline.

Više o satu za 10.000 godina pronađite na službenim internetskim stranicama.

"NLO" na vrhu planine: Monumentalno djelo na koje su svi zaboravili Buzludzha - 5 Buzludzha - 4 Buzludzha - 3 +2 Buzludzha - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju