Belchite je bio srednjovjekovni grad u Španjolskoj, koji je u 12. stoljeću, 1122. godine, utemeljio Alfonso Borac - kao obrambenu točku između kršćanskih kraljevstava na sjeveru i islamskih maurskih kraljevstava na jugu.

Ovaj gradić, 50-ak kilometara udaljen od Zaragoze, i u 20. stoljeću našao se između dvije vatre. Doslovno, jer je u Španjolskom građanskom ratu koji je bjesnio od 1936. do 1939. godine sam grad bio crta razgraničenja između dvije vojske i dvije ideologije, koje su se u njemu na kraju vrlo bučno i vrlo tragično susrele. Grad je razrušen, ubijeno je više od dvije i pol tisuće ljudi, a tisuće i tisuće još su ozlijeđene na obje strane.

Razrušeni grad Belchite u Španjolskoj - 2 Razrušeni grad Belchite u Španjolskoj - 2 (Foto: Shutterstock)

Neposredan povod za Španjolski građanski rat bila je pobuna fašističko-nacionalističkih generala španjolske vojske kojima nije, kako su planirali, pošlo za rukom preuzimanje vlasti jer se protiv tog pobunila opozicija sastavljena od španjolske republikanske vlade i saveza anarhista, socijalista i komunista i potpomognuta lokalnim vojskama.

Između dvije vatre

Belchite je u početku bio pod kontrolom fašista, a republikanci su ga zauzeli u rujnu 1937. godine, nakon dvotjedne opsade. U grad je među prvima s dvoje novinara ušao i Ernest Hemingway, a zatekli su ga potpuno razrušenog. Nije se vidjelo kuda su ranije prolazile ulice, a čitav je grad pretvoren u hrpu nabacane cigle, leševa, kućanskih potrepština, šivaćih mašina, lonaca i nečijih uspomena koje su zdušno nadlijetale muhe.

Razrušeni grad Belchite u Španjolskoj - 1 Razrušeni grad Belchite u Španjolskoj - 1 (Foto: Shutterstock)

Francove snage ponovno su zauzele razrušeni grad, a on je tada odlučio da ga neće obnavljati, nego ostaviti točno kakav jest – kao spomenik i podsjetnik na bezumlje. Preživjeli stanovnici preseljeni su u "novi Belchite", koji je sagrađen u blizini, a stari Belchite do danas je ostao onakav kakav je bio i krajem 1930-ih.

U njemu se mogu vidjeti tek ruševine, zidovi izbušeni metcima i granatama, uništen crkveni toranj koji već skoro stotinu godina izgleda kao da će se svaki čas izmrviti i postati prah i u novije vrijeme postavljen natpis koji poziva na "sjećanje i mir".

Belchite je posljednjih desetak godina dopušteno posjetiti i obići samo s vodičem. Vođene ture mogu se rezervirati na licu mjesta, samo 30 minuta prije početka, a cijena je 8 eura po osobi. Radnim danom organizirane su po dvije vođene ture, a vikendom su češće.

Nevjerojatna mjesta za koja nikad ne biste rekli da se nalaze u Europi Drukčija Europa - 1 Drukčija Europa - 2 Drukčija Europa - 3 +3 Drukčija Europa - 4

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju