Svaki pravi gurman, ako nije vegetarijanac, treba znati za ovu portugalsku deliciju prije nego krene na put: alheira. Alheira je vrsta kobasice toliko tipična i vezana za nacionalnu povijest da ju je javnost 2011. godine proglasila za jedno od sedam nacionalnih gastro čuda. Osim što je ukusna, ova kobasica je i nacionalni heroj odgovoran za spašavanje života. No, krenimo redom.

Riječ je o kobasici koja se pravi od raznih vrsta mesa – svinjetine, teletine, pačetine, piletine, pa čak i mesa prepelice ili zeca. U kombinaciju još ulaze kruh i ponekad češnjak (čak i sam naziv alheira potječe od riječi alho koja označava češnjak).

Ovu vrstu kobasice stvorili su portugalski Židovi još u 15. stoljeću. Naime, u tom periodu započeo je kršćanski progon Židova i deseci tisuća njih napustili su zemlju potraživši utočište u drugim dijelovima Europe. Oni koji nisu pobjegli morali su smisliti način da sačuvaju živu glavu.

Predstavljali su se kao oni koji su prešli na kršćanstvo, no njihove katoličke knjige u kućama unutar svojih korica skrivale su židovske spise. U nastojanju da sačuvaju život, morali su paziti na svaki detalj. Znajući da će ih inkvizicija lako prepoznati ako ne budu vješali kobasice (jer je u judaizmu zabranjeno jesti svinjetinu), snašli su se tako što su počeli praviti kobasice od drugih vrsta mesa.

I uspjelo im je. Nitko nije posumnjao u to što se sve krije iza ovog naizgled običnog prehrambenog proizvoda. A s vremenom se delicija koja je spasila tisuće života proširila po cijelom Portugalu te opstala i nakon što je inkvizicija završila.

Danas, kada u ovim kobasicama uživaju i ne-Židovi, one se mogu praviti i od svinjskog mesa. Obično se pripremaju na roštilju i poslužuju se s kuhanim povrćem ili pomfritom te kuhanim jajetom.

Recept za britanski specijalitet: Omiljeno jelo koje je bilo pod posebnom zaštitom za vrijeme ratova Fish and chips - 1 Fish and chips - 2 Fish and chips - 3 +1 Fish and chips - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju