Kad neki restoran posluje 70 ili 100 godina, govorimo o dugoj tradiciji i o mjestu koje je mnogo toga preživjelo. No, što biste rekli na one koji su "živi" nekoliko stotina godina? Upravo je takvu listu objavio portal foodandwine.com, a po njima, ovo je pet uglednih "staraca" koji od davnina poslužuju ručak ili večeru.

Ovi restorani ne samo da su primali i hranili goste nego su također djelovali kao središta zajednice i kulturni centri. Bili su svojevrsne vremenske kapsule u razvoju, čuvajući i prenoseći recepte i bilježeći povijest. Od velškog puba iz 12. stoljeća pa do bivšeg benediktinskog samostana u Austriji koji poslužuje hranu više od 1200 godina, ovi su povijesni restorani među najstarijima na svijetu.

Honke Owariya (Kyoto, Japan) – otvoren 1465.

Smješten unutar jedne obične drvene zgrade u Kyotu, Honke Owariya najstariji je japanski restoran. Svjetlo dana ugledao je 1465., kad je otvoren kao slastičarnica. Trenutačno ga vodi 16. generacija iste obitelji, a najpoznatiji je po prodaji mochija (koji je stvorila 13. generacija), ali i drugih specijaliteta poput jela s gljivama shiitake, nasjeckanog omleta, tempure od škampa, japanskog poriluka...

 

 

Ma Yu Ching’s Bucket Chicken House (Kaifneg, Kina) – otvoren 1153.

Smatra se da je Ma Yu Ching's Bucket Chicken House otvoren za vrijeme dinastije Jin, a razvio se iz biznisa prodaje pečenih pilića na tržnici. Godine 2007. UNESCO je restoran proglasio nematerijalnom kulturnom baštinom pokrajine Henan, tako da ako ručate ovdje, možete se hvaliti kako uživate u ručku s potpisom UNESCO-a.

The Old House 1147 (Maesteg, Wales) – otvoren 1147.

Povijesno otvoren kao pub u 12. stoljeću, Old House je nekoć posjetiteljima služio tradicionalne pite s graškom i krumpirom. Posljednjih desetljeća šarmantna kamena zgrada ugostila je velikane poput Richarda Burtona, Elizabeth Taylor i Davida Bowieja, a nakon višegodišnje obnove Old House 1147 ponovno je otvoren 2019. kao mjesto za vjenčanja, ali i restoran s raznovrsnijim jelima.

 

 

Wurstkuchl (Regensburg, Njemačka) – otvoren 1146.

Wurstkuchl, čije ime prevodimo kao "kuhinja s kobasicama", posluje od srednjeg vijeka. Prvi put je otvoren kada je završena izgradnja kamenog mosta koji je prelazio rijeku Dunav. Most je još uvijek u upotrebi, a restoran prodaje tisuće domaćih svinjskih kobasica pečenih na roštilju na drveni ugljen, zajedno s kiselim kupusom i senfom napravljenim po dugotrajnom zaštićenom receptu.

St. Peter Stiftskulinarium (Salzburg, Austrija) – otvoren 803.

Smješten unutar salzburške opatije svetog Petra, benediktinskog samostana osnovanog u 7. stoljeću, St. Peter Stiftskulinarium smatra se najstarijim restoranom na svijetu. Wolfgang Amadeus Mozart navodno je ovdje rado jeo (zamislite kad rezervirate stol koji je nekoć prije vas rezervirao Mozart), a 2003. restoran je proslavio svoju 1200. obljetnicu. Danas gosti mogu rezervirati stol u jednoj od 11 blagovaonica St. Peter Stiftskulinarium te uživati u bečkom odresku, kao i u buteljama vina iz dobro opskrbljenog podruma.

Budućnost hrane: Radikalni jelovnik zbog kojeg gurmani dolaze u samostan nedaleko od Rima Castel di Sangro - 4 Castel di Sangro - 5 Niko Romito +2 Castel di Sangro - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju