Od mnogih rizika s kojima se biciklisti nose u prometu, jedna od opasnosti su vozači automobila koji se parkiraju i otvore vrata bez provjere hoće li im se netko naći na putu. Iako ne postoje globalna istraživanja o tome koliko biciklista nastrada zbog nepažljivog otvaranja automobilskih vrata, Amerikanci su prije nekoliko godina objavili podatke kako je jedna od pet biciklističkih nesreća u Chicagu izazvana baš takvom nepažnjom.

Kako bi spriječili nesreće pri otvaranju vrata, vozači u Nizozemskoj oslanjaju se na jednostavnu praksu: nakon parkiranja otvaraju vrata "na teži način", odnosno posežu za kvakom desnom rukom umjesto lijevom. Tako se vozač mora okrenuti i pogledati preko ramena, pa tako i provjeriti približava li se biciklist njegovu automobilu.

Automobil Automobil (Foto: Shutterstock)

Nizozemci od malih nogu slušaju od svojih roditelja kako se ispravno izlazi iz automobila, a ta je praksa uključena i u nizozemski vozački ispit. Nizozemski način otvaranja vrata automobila počinje se razvijati i u SAD-u, dijelom zahvaljujući i inicijatorima koji su pokrenuli internetsku stranicu dutchreach.org na kojoj objašnjavaju zašto je navika pažljivog izlaska iz automobila važna. U nastavku možete pogledati i video koji objašnjava kako uz malo truda možete spriječiti nesreće u prometu.

Murali koji nose važne poruke: 5 "revolucionara" koji su nastali kako bi svijet bio bolje mjesto Banksy Banksy Diego Rivera +3 Diego Rivera

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju