Sportsko penjanje razvilo se iz alpinizma i želje za savladavanjem planinskih vrhunaca, ali i iz potrebe za pomicanjem granica mogućeg, kao i vlastitih fizičkih i psihičkih granica. Zato nije nimalo neobično, a i sasvim je u penjačkome duhu da se i umjetne stijene, tj, njihovi arhitekti, natječu u spektakularnosti, zahtjevnosti, izvedbi i, naravno – visini.

Monumentalna struktura

S nešto više od 37 metara visine, Excalibur u Groningenu u Nizozemskoj najviša je samostojeća umjetna penjačka stijena na svijetu koja, vidljiva iz daljine, monumentalno strši nad krajolikom upravo kao mač iz kamena.

Još je dojmljivija izbliza. Elegantna izvijena forma nagnuta je u odnosu na bazu tako da tvori 11-metarski prevjes (overhang) s kakvima se penjači susreću na vrhovima u prirodi. Najviša samostojeća umjetna stijena ispresijecana je brojnim tehnički izazovnim smjerovima i detaljima, a namijenjena je samo iskusnim penjačima.

Adrenalinsko iskustvo

Excalibur je dio penjačkog centra Bjoeks koji uz kilometre i kilometre penjačkih i boulder-smjerova nudi i tečajeve za penjače svih razina kako bi ih pripremili i osposobili za Excalibur. Također, nude i višednevne aranžmane koji uključuju noćenje u šatoru podno Excalibura ili jedinstveno iskustvo vertikalnog kampiranja na najvišoj samostojećoj umjetnoj stijeni. Može li biti uzbudljivije?

Smjer od deset katova

Za razliku od prethodne kategorije, u kategoriji nesamostojećih umjetnih stijena puno je veća gužva, ali i rekordna visina.
Najviša unutarnja umjetna penjačka stijena počinje u atriju na trećem katu šangajskog šoping-centra New World City i seže do dvanaestog kata. Visoka je 55 metara, za javnost otvorena krajem 2020. i nudi pregršt smjerova i za rekreativce i za profesionalce.

Penjalište s potpisom

Najviša pak vanjska umjetna stijena smještena je uzduž zida elektrane CopenHill u Kopenhagenu. Waste-to-energy elektrana CopenHill poznata je zbog održivog dizajna i skijališta, a od 2020. na njezinu najvišem zidu otvorena je i umjetna stijena visoka vrtoglavih 85 metara. Taj izrazito zahtjevni projekt izgledom odgovara impresivnoj arhitekturi zgrade, a smjerovi pružaju vrhunski penjački doživljaj.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju