Zalaz sunca u retrovizoru, dobra muzika, dobro društvo, otvorena cesta i ništa poznato ispred vas… Postoji li bolji način putovanja od putovanja autom? Ideš kud hoćeš, staneš kad hoćeš, ostaneš još malo ako hoćeš… Cesta određuje put, a vi joj samo se samo prepustite i upijate sve što vam nudi.

Početkom svibnja tvrtka CarMats.co.uk, nakon detaljnog istraživanja, objavila je popis 70 najboljih cestovnih putovanja u čitavom svijetu.

Prvo su popisali najpoznatije svjetske road trip rute, a onda su za svaku rutu analizirali iste faktore: prosječnu ljetnu temperaturu odredišta, godišnju količinu oborina, broj sati sunčeve svjetlosti, svjetlosno zagađenje i broj nacionalnih parkova uz koje se prolazi, a u obzir je uzeta i ukupna dužina svake rute, broj dana na cesti i prosječna cijena najma automobila.

Zaključak? Najbolji road trip na svijetu je - Savannah Way u Australiji. Proteže se od Queenslanda do Zapadne Australije, a prolazi uz čak 15 nacionalnih parkova. Za ovu rutu, dugu 3700 kilometara trebalo bi vam 39 dana.

Drugo mjesto pripalo je ruti Grand Circle na jugozapadu SAD-a, s 1500 kilometara i deset nacionalnih parkova uz put. Za ovu vam rutu treba "samo" dva do tri tjedna.

Na trećem mjestu našla se četiri tisuće kilometara duga, kultna Route 66, koja se proteže od Chicaga do Santa Monice u SAD-u. Kako Route 66 to zapravo nije od 1985., danas ćete tu dijelove te ceste od istoka do zapada SAD-a naći pod imenom Historic Route 66.

Jedina europska ruta u prvih 10 je trodnevna, 350 kilometara dugačka dunavska ruta od Austrije preko Slovačke i Mađarske do Srbije.

A na 26. mjestu našlo se 713 kilometara magistrale od Pule do Dubrovnika za koju vam treba oko 7 dana. Ujedno, to je i jedina ruta u Hrvatskoj koja se našla na popisu 70 najboljih.

Naravno, kao i kod svake statistike, neke stvari jednostavno ne odgovaraju stvarnosti. Pa tako, s obzirom na to da je jedan od faktora prema kojemu se slagao poredak i prosječna ljetna temperatura, primjerice, fantastična islandska kružna cesta završila je tek na 65. mjestu.

Ali, s tim na umu, popis 70 svjetskih road tripova svakako može poslužiti kao inspiracija… ili lista želja. Čitav popis možete proučiti ovdje: https://carmats.co.uk/blogs/knowledge-centre/the-top-70-greatest-road-trips.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju