Imamo sve i zato smo prestali primjećivati ljepote svijeta koje su oko nas. Društvene mreže svakodnevno nas obasipaju fotografijama i videosnimkama na kojima prikazuju neke od najljepših dijelova svijeta, i to je dovelo do toga da zaboravljamo ljepote koje nas okružuju svakog dana i ljepote koje se nalaze diljem Lijepe Naše. No, zato smo tu mi da vas svako malo podsjetimo tko smo i u kakvom raju na zemlji živimo.

Jedno od takvih mjesta, koje se proteže u dužini od 643,8 kilometara, jest Državna cesta D8, odnosno popularno zvana Jadranska magistrala. Jadranska magistrala, jadranska turistička cesta, jedna je od glavnih cesta u državi koja povezuje sjeverni i južni Jadran. Izgrađena tijekom 50-ih i 60-ih godina 20. stoljeća, izrasla je u ljepoticu kojoj se dive svi u svijetu i koju su mnoge automobilske kuće iskoristile kako bi na njoj predstavile svoje nove perjanice.

Ova cesta povezuje sve važnije gradove na Jadranu – Rijeku, Zadar, Šibenik, Split, Makarsku, Ploče i Dubrovnik. Svi su oni sastavni dio Jadranske magistrale i gradovi koji su dali svoj doprinos njezinoj popularizaciji. Iako se s Jadranskom magistralom paralelno proteže nova, moderna autocesta, ona ipak nije izgubila na svojoj važnosti i sve je više ljudi koji se 'vraćaju' na nju kako bi uživali u prekrasnim prizorima i pogledu na Jadransko more s jedne strane i npr. Velebit s druge.

I upravo je to ono zbog čega je proglašena jednom od najljepših cesta na svijetu. Mnogo je cesta koje se protežu kraj obale, ali rijetko koja može se pohvaliti tako azurno plavim morem u kojem su, kao biseri, razbacani otoci. Cesta suprotnosti na nekim mjestima spušta se do samog mora, dok se na drugim mjestima usijeca visoko u brda. Na nekim je mjestima ravna, a ponegdje vrludava i vijugava poput zmije. No kako god bilo, kojim god dijelom da se vozite, budite sigurni da ćete naići na jedan prizor koji će vam oduzeti dah.

Jadranska magistrala posebno je popularna kod motociklista. Prvenstveno zbog prelijepih prizora, ali i zbog relativno malog prometa, pa čak i tijekom sezone. Motociklisti su 2014. godine održali izbor najbolje dionice Jadranske magistrale u kojem je prvo mjesto odnijela dionica koja se proteže od Senja do Starigrada. Tu je prevagnuo novi sloj asfalta koji olakšava vožnju, mnoštvo zavoja, ali i činjenica da se vozite tako da vam je s jedne strane planina, a s druge kanjon do mora.

Jadransku magistralu za snimanje promidžbenih spotova za svoje automobile odabralo je nekoliko automobilskih kuća  Peugeot, Fiat, BMW i Audi svoje su perjanice provozali Jadranskom obalom i tako pronijeli njene ljepote daleko u svijet. Jer gdje ćete drugdje naći tolik prirodne ljepote, prekrasne prizore na plavo more, gradove koji se pružaju uz cestu i planinu koja svjedoči dugoj povijesti? Jadranska magistrala s razlogom je proglašena jednom od najljepših cesta na svijetu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju