Polinezijska otočna država Niue, samostalni teritorij ugovorom povezan s Novim Zelandom, koji se nalazi na polovici puta između Fidžija i Cookova Otočja najbolja je zemlja na svijetu za promatranje noćnog neba, potvrđuje Međunarodna udruga za tamno nebo (International Dark-Sky Association). Velika je to čast za Niue jer je prvi put IDA prepoznala čitav državni teritorij.

Jedan od ključnih kriterija koji je bio potreban za takvo priznanje jest sustavni rad na reduciranju svjetlosnog onečišćenja kako bi sljedećim naraštajima ostavili prostora za uživanje u zvijezdama. Zbog toga je ulična rasvjeta zamijenjena slabijim, ali efikasnijim žaruljama.

Američku neprofitnu organizaciju osnovali su 1988. godine astronomi David Crawford i Timothy Hunter kako bi potaknuli na čuvanje i zaštitu noćnog okoliša sprečavanjem svjetlosnog zagađenja.

Prema kriterijima udruge, u Hrvatskoj je najbolje mjesto za gledanje zvijezda Petrova gora, prvi park u Hrvatskoj proglašen Međunarodnim parkom tamnog neba. Jedan od najvažnijih čimbenika za to bile su dugogodišnje pripreme i brojne astronomske aktivnosti koje provode na Petrovoj gori u organizaciji astronomskog društva Beskraj.

"Oznaka se dodjeljuje zaštićenim područjima prirode koja imaju iznimno tamno nebo prepuno zvijezda te provode programe popularizacije astronomije, edukaciju javnosti o problematici svjetlosnog onečišćenja te aktivnu promociju i program očuvanja noćnog neba za sadašnje i buduće naraštaje", piše astronomsko društvo Beskraj.

Kartu svijeta s najboljim mjestima za promatranje zvijezda možete pronaći ovdje.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju