Mali grad na zapadu Francuske svoju popularnost ne duguje plodnim vinogradima, dvorcima niti stoljetnim znamenitostima. Mnogi su ga ljudi prvi put pronašli na karti tek nakon što su se na prometnom raskršću Baunéa pojavile neobične bijele linije, čije su fotografije ubrzo postale viralne. Krivudave linije koje se preklapaju namjerno zbunjuju vozače kako bi usporili.

Grad Bauné, u blizini Angersa, dom je nešto manje od dvije tisuće ljudi, ali promet je gust kao u velegradu. Razlog tome je njegov položaj na raskrižju između dviju prometnica: D74 i D82.

Kroz Bauné dnevno u prosjeku prođe oko 2300 automobila, a iako je gradsko raskrižje jasno označeno znakovima koji ograničavaju brzinu na 30 km/h, vozači stišću gas do brzine veće od 100 km/h. Kako bi natjerale vozače da uspore, lokalne vlasti odlučile su se za neobičan potez. 

Fotografije "pijanih" linija na prometnom raskrižju postale su hit na francuskim društvenim mrežama. I dok dio Francuza smatra kako su baš simpatične, drugi se pitaju zašto lokalne vlasti nisu upotrijebile tradicionalnija sredstva za smanjenje brzine vozila, poput kružnog toka, ležećih policajaca ili semafora. No podaci pokazuju znatno smanjenje brzine vozača. Dio lokalne zajednice smatra da je rezultat samo privremen i da će se vozači čim shvate igru vratiti brzoj vožnji, a jesu li u pravu, tek ćemo vidjeti…

Stvari na koje se turisti najviše žale u Lijepoj Našoj: "Da sam znao, ne bih došao u Hrvatsku" Hrvatska - 1 Hrvatska - 4 Hrvatska - 3 +1 Hrvatska - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju