Turisti koji žele ući u Veneciju morat će od 1. srpnja 2020. godine za to platiti najmanje tri eura, objavila je gradska uprava.

Mjera koja će se primjenjivati na jednodnevne izletnike i putnike s kruzera, ali ne i na one koji borave u hotelima, najavljena je početkom godine, ali je njezina primjena bila odgođena zbog tehničkih poteškoća.

Cijena pristojbe porast će na šest do osam eura tijekom vrhunca sezone. Načini plaćanja još se uvijek razrađuju. Oni koji se u grad pokušaju "prošvercati" suočit će se s globama od 100 do 450 eura.

Masovni turizam dugogodišnji je problem Venecije, iako je i njezin najveći izvor prihoda. Smatra ga se glavnim krivcem za porast cijena nekretnina i pad broja stanovnika. Po podacima iz 2016. godine, Venecija ima oko 82 tisuće jednodnevnih turista, a njih je više nego stanovnika. Od 100.000 sredinom 70-ih godina prošlog stoljeća broj stanovnika pao je na 53 tisuće danas.

Gradonačelnik Luigi Brugnaro smatra da bi venecijanska shema naplate mogla biti model za ostale europske gradove koji muku muče s masovnim turizmom.

"Uvjeren sam da su ovakve mjere samo početak suzbijanja masovnog turizma", kazao je.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju