Tijekom arheološke ekspedicije Saryarka sa Sveučilišta u Karagandi duž obale rijeke Taldy u središnjem Kazahstanu otkrivena je piramidalna struktura koja je stara više od 3000 godina.

Poznata kao Karazhartasova piramida ova monumentalna građevina rasvjetljuje detalje nekoć uspješne kulture Begazy-Dandibay u prostranim stepama središnje Azije.

Kultura Begazy-Dandibay koja je tijekom kasnog brončanog doba cvjetala na području današnjeg Kazahstana, Kirgistana i Uzbekistana bavila se metalurgijom i stočarstvom te uživala u ekonomskom prosperitetu.

Arheolog Aybar Kasenali i povjesničar Serhan Cinar koji su radili na projektu iskapanja tvrde da je Karazhartasova piramida služila kao mauzolej pripadnika visokog sloja društva, a najvjerojatnije vladara ovoga područja.

Riječ je o kvadratnom piramidalnom mauzoleju dimenzija 20x30 metara s prepoznatljivim stepenastim slojevima koji dosežu maksimalnu visinu od 1,5 metara. Ova velebna građevina predstavlja najveću dosad pronađenu grobnu strukturu koja pripada kulturi Begazy-Dandibay.

Izgradnja kolosalne građevine tijekom brončanog doba, a posebno u sušnom stepskom području odražava napredna umjetnička i graditeljska postignuća kulture Begazy-Dandibay, dok upotreba klesanog kamena ukazuje na bogato kulturno naslijeđe.

Arheolozi su u unutrašnjosti piramide pronašli sarkofag s lubanjom osobe u čast koje je izgrađen mauzolej, ali i životinjske kosti razasute po grobnoj komori i stepenastim slojevima piramide što upućuje na njihovo sudjelovanje u tradicionalnim ceremonijama stepskih plemena.

U jednom dijelu gornje grobne komore otkriven je i brončani vrh strijele, zlatni prsten te tajanstveni komadić keramike. Sva ova otkrića zajedno potvrđuju visoki društveni status pojedinca koji je tu pokopan.

Osim impresivne piramidalne strukture, arheološki tim je otkrio dokaze o postojanju naselja u neposrednoj blizini mauzoleja pod imenom Kent koje se moglo pohvaliti organiziranim urbanističkim rasporedom, zaštitnim zidovima i učinkovitim sustavom prikupljanja vode koje ukazuju na napredno društvo.

Kako izgleda Karazhartasova piramida provjerite u YouTube videu kanala Khan's Den.

Veća od Keopsove: Impresivna piramida koja još uvijek čuva brojne tajne i misterije Cholula - 1 Cholula - 2 Cholula - 3 +1 Cholula - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju