Na jugoistoku Španjolske, u parku prirode Cabo de Gata-Níjar smjestio se hotel koji je podigao puno prašine otkako je niknuo na plaži Algarrobico. Izgradnja betonskog diva krenula je 2003 godine, bez obzira na upozorenja iz parka prirode koja su optuživala španjolsku građevinsku tvrtku koja stoji iza projekta, da se radi o ilegalnoj gradnji.

Tri godine kasnije aktivisti su zaustavili gradnju argumentima kako će hotel uništiti zaštićeno područje. No hotel duhova, ili ostaci onoga što je trebao biti i dalje stoje na obali, kao podsjetnik na ono što se dogodi kada se politički, financijski i ekološki interesi ne usklade.

Hotel El Algarrobico u prvom redu do mora na litici visokoj 50 metara trebao je imati 21 kat i 411 soba, bazen, šetalište i uređenu plažu, ali sudbina mu nije bila naklonjena. I dok se slučaj povlačio po sudovima hotel je polako propadao da bi u konačnici bilo odlučeno kako nikada neće ugostiti turiste. No betonski div i dalje stoji na plaži.

Algarrobico Algarrobico (Foto: Getty Images)

"Kako hotel Algarrobico još uvijek postoji je misterij, ali nažalost to nije izoliran slučaj - bilo je i drugih "Algarrobicosa" duž španjolske obale", kaže biologinja iz Greenpeacea Pilar Marcos.

No bez obzira na pravne zavrzlame, turisti posjećuju i plažu i betonsku grdosiju, a neki i roštiljaju uz more, kupaju se goli ili dolaze s psima. Posjetitelji hvale čistoću mora i činjenicu da nema velikih gužvi, a obožavatelji neobičnih mjesta uživaju u fotografiranju hotela kojeg polako nagriza vrijeme.

Jedinstvena dubrovačka plaža koja čuva uspomenu na elitno ljetovalište jugoslavenske vojske Kupari - 4 Kupari - 3 Kupari - 2 +0 Kupari - 1

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju