Svatko od nas bi s vremena na vrijeme trebao zagrliti kravu. Tako barem smatraju Nizozemci koje je ponio novi wellness-trend druženja s tim umiljatim bićima. Uostalom, zašto bi druženje s kravama bilo neobično, kada ljudi diljem svijeta puštaju ribicama da im grickaju stopala, rade jogu s kozama ili pak reže poput tigrova da bi se oslobodili napetosti.

Grljenje krava ili koe knuffelen snižava razinu stresa i oslobađa dobre hormone na jednak način kao što se to zbiva kad mazimo psa, mačku – ili osobu koju volimo. Hormon oksitocin, poznat i kao hormon ljubavi usporava otkucaje srca i vraća tlak u ravnotežu; toga bi grljenje krava moglo pomoći protiv srčanih bolesti, anksioznosti i lošeg raspoloženja.

Prednost krava u odnosu na manje kućne ljubimce je upravo u njihovoj veličini, a grljenje tih velikih i toplih životinja te osluškivanje njihovih sporih otkucaja srca umiruje i vraća vas u sadašnji trenutak.

Ako vas krava poliže, to je dodatan bonus, a dio terapijskog doživljaja je i češkanje njihove dlake pa ne treba štedjeti na dodirima. Još jedna od dobrobiti koja se veže za nizozemski wellness je i boravak u prirodi.

Trend grljenja krava pojavio se u ruralnim dijelovima Nizozemske prije nešto više od desetljeća, a danas postaje sve popularniji dio šireg pokreta povezivanja s okolišem i životinjama diljem svijeta. Farme u Švicarskoj, ali i Americi sve češće nude tretmane grljenja krava kako bi potaknule radost i oslobađanje od stresa

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju