Pristojnost je vrijedna svake pohvale, ali ako je zloupotrijebimo, možemo napraviti više štete nego koristi - osobito ako pokušavamo napraviti uslugu konobaru u kafiću ili restoranu i pritom mu (iz dobre namjere) zakompliciramo život.

Iako se ponekad čini kao da im treba čitava vječnost da stignu do stola i preuzmu narudžbu, nije im lako jer ponekad rade nekoliko poslova, od psihologa do spremačice i redara.  

Pristojnost umjesto napojnice 

Dobili ste kavu, a naručili ste čaj? Mislite li da ćete konobare poštedjeti muke ako mu ne ukažete na pogrešku, ali zato ostavite lošu kritiku ili mu ne ostavite napojnicu - (u većini slučajeva) griješite.

Previše priče 

Lijepo je i pristojno pokazati zanimanje za stranu zemlju ili grad, ali konobari većinom nemaju vremena raspravljati o prirodnim ljepotama ili znamenitostima pa naklonost bolje pokažite napojnicom.

Restoran/Ilustracija Zanimljivosti "Tamo se više ne vraćam!" Stvari koje najviše živciraju Hrvate u kafićima i restoranima

Pospremanje tanjura

Konobari imaju svoj sistem pospremanja posuđa sa stola pa im pomažući slaganjem tanjura jedan na drugi zapravo samo odmažete.  

Natucanje stranog jezika

Želite li izvježbati strani jezik kojeg se slabo sjećate iz osnovne škole, to bolje nemojte činiti u restoranu, osobito ako jezik koji znate dobro prolazi. Zbunit ćete konobara, a možda i dobiti pogrešno jelo...

Prste k sebi 

Suzdržite se od diranja tacne, stavljanja čaša ili novčanica - njegova tacna, njegova pravila, a i lako im možete poremetiti ravnotežu.

Chef Hrana i piće "Može varivo, ali napravite ga bez luka": Gosti koji najviše živciraju chefove u hrvatskim restoranima

Traženje stola 

Mislite li da činite uslugu konobaru tako što ćete sami naći mjesto u restoranu - varate se. Pristojnije je pričekati da vas domaćini smjeste za stol kako im ne biste pokvarili planove sjedenja.

Čišćenje nereda 

Razbijete li tanjur ili čašu, nemojte skupljati krhotine niti tekućinu maramicama i salvetama - ispričajte se i pustite konobara da počisti jer ako se ozlijedite, napravit ćete mu medvjeđu uslugu.

Smije se popeti samo 4 tisuće ljudi dnevno: Novi pravila za uspon na najvišu japansku planinu Fuji u Japanu Planina Fuji u Japanu - 3 Planina Fuji u Japanu - 2 +0 Aktivni vulkan i najviša japanska planina Fuji


 



 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju