Drugi najveći grad u Mađarskoj koji većinu ljudi asocira na fine kobasice jest Debrecin. No debrecinke su, moglo bi se reći, ipak malo popularnije vani nego u gradu iz kojeg su potekle. Kako god bilo, svatko tko posjeti Debrecin trebao bi grad doživjeti na pravi, domaći način. Osim isprobavanja kobasica u restoranima, ima taj grad još nekih atrakcija koje vrijedi posjetiti.

Nagyerdei u prijevodu znači Velika šuma. Riječ je o parku koji privlači posjetitelje svojim zelenilom, uređenošću i sadržajima. Dječje igralište unutar parka oduševljava detaljima poput velike žabe s teleskopom i zip-linea u obliku šarana. Ove su instalacije inspirirane svijetom močvara i bara, a vi inspiraciju potražite u vožnji pedalinama po nekom od jezera. Popularni ZOO se, kao i mnogobrojni kafići i restorani, u ovaj park savršeno uklapa.

Parkovi i crkve Parkovi i crkve (Foto: Thinkstock/Guliver)

Parkom dominira i Nagyerdei arena zanimljive arhitekture koja je dom mnogim sportskim i glazbenim događanjima. Nedaleko od arene nalazi se i Mist Fountain, fontana koja sitnim kapljicama stvara zavjesu u obliku lepeze koja služi za projekciju raznih klipova ili specijalnih laserskih instalacija.

Na rubu parka Nagyerdei pronađen je 1820-ih izvor ljekovite termalne vode, što je u Debrecinu razvilo spa kulturu. Ogroman kompleks Aquaticum Spa u ponudi ima sve što zdravlju pogoduje, ali i za odličnu zabavu. Razne vrste tobogana i vodopada, mlaznica i špilja u vanjskim i unutarnjim bazenima itd. Izlet u Debrecin može biti odličan izgovor za regeneriranje uz učinke ljekovite vode i raznih wellness i spa sadržaja, a u sklopu resorta postoji i hotel u kojem možete odsjesti.

Ljekoviti spa Ljekoviti spa (Foto: Facebook: @Aquaticum)

U Debrecinu je osnovana prva mađarska tiskara 1561., a iz povijesti je također poznat kao sjedište protestantskih koncila za vrijeme reformacije. Budući da se u Debrecinu od 16. stoljeća nalazi sjedište Protestantske crkve, često se naziva kalvinskim Rimom. Na glavnom gradskom Kossuthovu trgu uočit ćete veliku reformatorsku crkvu (Nagytemple) koja dominira središtem Debrecina. Popnite se na jedan od tornjeva kako biste doživjeli panoramu grada, a obvezno posjetite i neobičnu fontanu na glavnom gradskom trgu.

Debrecin je i važan sveučilišni grad, a zgrada sveučilišta izgleda kao malo koja u Europi. Pronađite je na rubu parka Nagyerdei, prošećite njezinim očaravajućim vrtom i unutrašnjošću, a ispred potražite Bijelu ružu revolucije u spomen na Mađarsku revoluciju.

Većina turista u grad dolazi zbog termalnih sadržaja, a osim turista u potrazi za čarima ljekovite vode, Debrecin je i dom mnogobrojnim studentima. Posjetite Debrecin i uživajte u zelenilu, zabavi, zdravlju i znamenitostima ovog mađarskog grada.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju