Drugi ovogodišnji enološki Masterclass održan u lošinjskom Boutique Hotelu Alhambra premijerno je predstavio osam vrhunskih vina iz francuske vinarije Château Mouton Rothschild. Ambasador za vina Hervé Gouin okupljene je tijekom večere u a la carte restoranu Alfred Keller Boutique Hotela Alhambra pobliže upoznao s odlikama ponuđenih vina i njihovom okusnom poveznicom s odabranim delicijama glavnog chefa restorana Alfred Keller Melkiora Bašića te chefa restorana La Cape iz Bordeauxa Thomasa Braslereta.Chef Thomas Brasleret, ujedno je i vlasnik restorana La Cape, koji je nositelj prestižnih priznanja L` Assiette Michelin, Michelin Fork te dvije kuharske kape prema Gault et Millau vodiču za restorane, a čiji je ponosni nositelj i restoran Alfred Keller. Na večeri od šest sljedova poslužene su delicije okusom najprikladnije predstavljenim vinima, temeljene na sezonskim namirnicama lokalnih dobavljača, što je karakteristično kod kreiranja menija kako za hrvatskog, tako i za francuskoga gastro vizionara. Poseban interes izazvali su pate en croute s mariniranom ciklom, carpaccio od plave ribe sa smeđim maslacem, file od grdobine s lisičarkama i pireom od čičoke, golub u vlastitom soku s pastrnjakom, batatom i keljom, kao i torta od rabarbare sa sorbetom od mente, a svaki slijed praćen je i posebnim vinom: Vielle Vigne du Levant Grand Cru; Lamandier-Bernier, 2008., potom Chardonnay, Domaine de Baron Arques, 2015., nakon njega Aile d’Argent, Chateau Mouton Rothschild, 2013., Chateau d’Armailhac, 2004., potom zajedno poslužena Chateau Clerc Milon, 2003. i Chateau Mouton Rothschild, 1998. te na kraju Chateau Coutet, 2004.Château Mouton Rothschild vinarija iz pokrajine Bordeaux posebna je zbog toga što je Baron Phillippe de Rothschild prvi buteljirao vina u podrumu te je prvi boce svojih visokokvalitetnih vina odlučio ukrasiti etiketama, čime je napravljen povijesni iskorak u vinarstvu. Te iste etikete posebne su i zbog toga što su ih ilustrirali neki od najboljih svjetskih umjetnika – Salvador Dalí, Joan Miró, Pablo Picasso, Marc Chagall, Georges Braque, Francis Bacon, Jeff Koons i brojni drugi renomirani umjetnici. Jedna od izraženih osobitosti je i suradnja Barona Phillippea de Rothschilda s Robertom Mondavijom iz Kalifornije, koji su zajedničkim snagama 1979. kreirali jedno od najboljih svjetskih vina – Opus One, koje je premijerno predstavljeno na prošlogodišnjem na enološkom masterclassu u Alhambri.

Organizacijom ovakvih eno-gastro eventa u Boutique Hotelu Alhambra na Lošinju cilj je predstaviti renomirane vinske etikete široj publici, posebice one koje nisu prisutne na širokom tržištu, a iznimno su cijenjene među istinskim poznavateljima vrhunskih vina. Također, time se dodatno obogaćuje postojeća eno ponuda Boutique Hotela Alhambra, koja trenutno broji više od 350 domaćih i stranih vinskih etiketa iznimne kvalitete.

Niz lošinjskih masterclassova bit će nastavljen već krajem lipnja. Toskanska vina vinarije Tenuta di Biserno, koju je osnovao je Lodovico Antinori, jedan od pionira u proizvodnji visokokvalitetnih vina u Italiji, bit će predstavljena u Boutique Hotelu Alhambra 30. lipnja i 1. srpnja, kada će se i chef Melkior Bašić sa svojim timom ponovno pobrinuti za nezaboravno iskustvo spajanja tradicije mediteranske kuhinje s poznatim talijanskim vinima.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju