Zaljubljenici u trčanje sigurno će se složiti da dio zadovoljstva u ovoj aktivnosti pruža boravak u prirodi i upoznavanje novih kutaka sela i gradova te cijele Hrvatske ako odlaze na utrke. Dok je na nekim utrkama veći naglasak na kilometrima i samom natjecanju, postoje i one koje svojim rutama i detaljima cijelom događaju daju novu, posebnu dimenziju. Zaputite se na neku od utrka u ponudi tijekom godine, a osim u samom trčanju, uživajte u ljepotama koje vas okružuju.

1. Utrka koja završava u dvorcu

Jedna od najljepših utrka u srcu Hrvatskog zagorja svake godine prijavljenim trkačima omogućava da uživaju u zelenom krajoliku, u kojem dominira dvorac Trakošćan. Jezero koje je savršen motiv cjelokupnoj slici iz bajke, temeljna je odrednica trase. Naime, u kraćoj utrci 5,2 km trkači naprave jedan krug oko jezera, a u dužoj na 10,2 kilometara dva kruga. Cilj je za jedne i druge na ulazu u dvorac, na podiznom mostu lančane kule. Šetnica uz samo jezero natkrivena je gustom šumom i hladovinom, što ovu srpanjsku utrku svake godine malo rashladi.

2. U društvu najboljeg prijatelja

Kako u Udruzi Motiv koja utrku organizira kažu, s njihovim canicross trailom „slavi se prijateljstvo između čovjeka i psa, ljudi i prirode“. Upravo Popišanac i Canicross Trail razlog je da svi ljubitelji trčanja, prirode i životinja posjete Slavoniju u rujnu i dobro se istrče i zabave. Popišanac trail koncipiran je kao trail utrka, a teren neodoljiva kombinacija makadama, šumskih puteva i asfalta. Birati možete između 12 i 25 kilometara, a za one koji se natjecati žele sa svojim najbolji prijateljem, tu je ruta od 7 km u kojoj sudjeluju čovjek i pas, koji su cijelo vrijeme utrke povezani.

3. U cijelom svijetu u isto vrijeme

Wings for Life World Run globalnog je obujma i humanitarnog karaktera. U cijelom se svijetu u isto vrijeme na određenim lokacijama trči za one koji ne mogu, bilo da je noć ili dan. U ovoj utrci važno je sudjelovati i svatko je u njoj finisher jer do cilja ne trebate stići, već on dostiže vas. U Zadru se svakog svibnja od 2014. trči ova utrka zajedništva, sa sloganom: Cijeli svijet za jedan cilj, čiji je zajednički cilj pronaći lijek za ozljede leđne moždine. Kombinacija prizora osunčane Liburnske obale, mora, morskog zraka i dobre atmosfere koja se zahuktava već par sati prije same trke, zaslužna je za odličan proljetni izlet u Zadar.

Trčanje Trčanje (Foto: Thinkstock/Guliver)

4. Okruženi morem i planinama

Već se 6 godina zaredom u očuvanom krajoliku Parka prirode Učka trči rujanska utrka Učka trail, ogrnuta jedinstvenim spojem mora i planina, mediteranske šume, zelenog i plavog i jedinstvenim pogledom. Trčite li neku od 3 dužine od 42, 21 ili 16 km možete uživati u pogledima na Kvarnerski zaljev, otoke i Istru na zapadu. Start i cilj je u Mošćeničkoj Dragi, a trkačima je uzbudljiv trail u ovakvoj prirodi odličan razlog za sudjelovanje.

5. Otočna utrka

Jedna od cestovnih, otočnih utrka održava se svake godine u Lošinju gdje trkači mogu birati duljine od 5, 10 ili polumaratonskih 21 km. Start utrke na otoku vitalnosti, kako još nazivaju Lošinj, jest kraj mora, na rivi u centru Velog Lošinja. Na otoku koji je i inače idealan za aktivni odmor, trkači prolaze prekrasnom uvalom Čikat i Sunčanom uvalom i time se uvjeravaju kako trčanje pogodno djeluje na fizičko i psihičko zdravlje.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju