Entuzijastični beogradski par koji je dao petama vjetra uredskom poslu kako bi proputovao svijet sa psom u svojem domu na četiri kotača (domobilu) nezaustavljivo gazi kilometre prema Skandinaviji. Anja i Strahinja do sada su odradili dobar dio na ruti Balkan-Grčka-Južna Italja-Sardinija-Barcelona prema Andaluziji i Portugalu. U novim avanturama pitaju se što je bolje – Sardinija ili Sicilija.

Nakon road tripa po južnoj Italiji shvatili su da im nije dosta brutalnih plaža i divlje prirode i poželjeli još malo izolacije na nekom otoku. Sicilija im je, s obećanjem gastronomskog raja i kulture koja izbija iz svake pore otoka, djelovala kao The One, a Sardiniju su odmah eliminirali zbog općeprihvaćenog mišljenja da je to mjesto za ljude s jahtama, a ne s raspalim kombijem.

Nakon dodatnog istraživanja pao je undo i tako je njihova krntijica završila na talijanskim Maldivima. U nastavku prenosimo mjesta na Sardiniji koja su Anju i Strahinju „izula iz cipela“, a koja je bolje ostaviti u retrovizoru.

 

A post shared by whatifness (@whatifness) on

Plaža s jezerom

Kada od Elbe, kombijem napunjenim otočnim sitnicama i punim rezervoarom krenete na jug, zaustavite se kod zaboravljivog mjesta Orosei. Tada ste na 10 minuta od 6 km duge pješčane plaže (Spiaggia di Su Barone), koja s jedne strane ima tirkizni, kristalni Mediteran, a s druge hektare mirisne borovine. Tu se lijepo ušuškajte i na pauzama između dva „buća“ šetate između obale i jezera (da, ima i jezero). Ako ste oduvijek sanjali da imate kuću, ali baš na moru, ovdje svojim domobilom možete praktički ući u plićak. Zbog toga smo na ovom mjestu ostali dvostruko dulje od planiranog, tako da planirajte da i vama poremeti planove.

> Intervju s Anjom i Strahinjom koji su dali otkaze kako bi proputovali svijet

Cala Gonone

Sat vremena pitoreskne vožnje kroz dramatična brda Sardinije nalazi se mjesto Cala Gonone. Ne dopustite da vas zavede stampedo turista koji poslušno čekaju u redu kako bi mogli dati 40 eura za fakultativni obilazak špilja i plaža, gdje ima svega samo vremena za uživanje. Bolja je varijanta Cala Fuili, prva u nizu spektakularnih plaža, ali jedina uvala do koje se možete dovesti autom. 

 

A post shared by whatifness (@whatifness) on

Cala Fuili

Insajderska dojava od nas je da zauzmete parking kasno u noć ili što ranije ujutro kako bi vam dnevna soba domobila gledala u nezaboravno lijepu Calu Fuili, okupanu suncem.

Bonus: ako se sjurite kroz vrata od prokrčenog šipražja malo prije te plaže, otkrit ćete manje grandioznu, ali također i manje nakrcanu odličnu plažicu.

Punta Molentis

Prašnjavi put odvest će vas do još jednog kristalno plavog dragulja od plaže i baciti vas u teške muke da odlučite hoćete li krenuti lijevo ili desno. Ova plaža nešto je najpribližnije prirodnom bazenu od kojeg ćete instantno podjetinjiti i ostati u vodi cijeli dan.

Is Piscadeddus i Porto Sa Ruxi

Nastavljate li uz obalu, ove dvije plaže neizbježne su na putu za Cagliari. Male su, radnim danima skoro napuštene, i prelijepe za ukrcavanje vašeg kombija na divljaka. Mi malo naginjemo ka prvoj jer se ne plaća parking, možete biti u svojoj uvalici i naći svoj osobni bor da se ispod njega ispružite i uživate.

Bonus: Kada prođete Cagliari, u koji svakako treba svratiti, jer tko ne voli gradove s uskim uličicama, kamenim kućama i brutalno dobrim sladoledom - neka slobodno obilazi kopiju Eiffelova tornja u Vegasu. Mi smo uspjeli i svratiti kod pakistanskog brice Radže, a i dobiti besplatnu večeru, jer smo pomogli vlasniku da pofotka svoj pršut i riccotu, sa slatkim džemom od dinje. Kad prođete Cagliari, ubrzajte prema sjeveru otoka. Nama plaže na ovoj strani nisu oduzimale dah, pa ih nećemo spominjati, a vi se ne morate bojati da ćete mnogo propustiti.

 

A post shared by whatifness (@whatifness) on

Pizza za pamćenje

Na pola puta ima jedno mjesto na kojem nikada ne biste stali, ali vi ipak stanite. Zove se Nebida, a monumetalnu važnost daje mu pizzerija Sole e Mare. Sjedit ćete vjerojatno na zidiću ispred, jer će ostale 4 i pol stolice biti zauzete, ali vrijedi jer djedica u klompama pravi pizzu za bogove. Ovo je mjesto, također, samo jedan od mnogo primjera toga da Sardinija nije nikakav nedostižni glamur, nego prizemno mjesto s dušom.

Idilična Bosa

Bosa je kao iz Bertoluccijeva filma. Svi se znaju, svi piju vino na trgu svaku večer, od pamtivijeka. Kroz gradić pun šarenih kuća prolazi rijeka Temo, uz koju vas lagana šetnja vodi prema jednoj od najzanimljivijih plaža. Volite li s kamena skakati u prirodni bazen u obliku srca, svratite u Bosu. Taj prirodni romantični ispad nije slučajan jer će vas tamo puknuti ljubav na najjače.

Domobil Domobil (Foto: Whatifness)

Capo Testa

Kada vidite ovo mjesto na severu Sardinije, poželjet ćete da dan traje 39 sati, a tjedan 20 dana, i da ne morate nikada otići. Capo Testa je minijaturni poluotok, ali dovoljno velik za dvije bolno lijepe tirkizne uvale, staze za šetnju kroz pejzaže Game of Thronesa, stari svjetionik i jednu trafiku koja prodaje pivo i sladolede. To je sve, i što ti više treba.

Da smo ustuknuli pred činjenicom da Al Pacino u mokasinama privezuje svoju jahtu na Costa Smeraldi, ne bismo shvatili da je ovo jedini dio Sardinije gdje zapravo kroče posh nogice, a da je ostatak tog grandioznog otoka najljepša "prirodna divljina" koju smo ikad vidjeli.

Nove i stare avanture Anje i Strahinje možete pratiti na njihovu blogu Whatifness, Facebooku i Instagramu. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju