Park čudovišta u šumi gradića Bomarza zaista jest park pun čudovišta izrađenih od kamena. Riječ je o kompleksu ogromnih kamenih spomenika nastalom tijekom 16. stoljeća. U šumovitoj dolini ispod dvorca Orsini stanuju groteskne skulpture i male građevine usred prirode. Tako možete pronaći velikog ratnog slona koji lovi vojnika, čudovišnu riblju glavu, diva kako drugog pokušava raspoloviti i slično.

Najstrašnija od svih zasigurno je ogromna glava prestravljenog izraza lica koja kao da vrišti. Riječ je je bogu Orcusu, rimskom bogu podzemnog svijeta na čijoj gornjoj usni piše „Sav razum nestaje“. Nestaje li zaista, saznajte sami, a dodatna zanimljivost ove skulpture jest to da u Orcusa možete ući i sjesti za stol.

Ovaj je park 1552. dao sagraditi princ Pier Francesco Orsini, poznat kao Vicino i on je, prije svega, odraz njegove patnje. Nije osmišljen s ciljem da privlači turiste svojom ljepotom, već da šokira. Vicino je u traumatičnom ratu, u kojem je dugo bio u zatočeništvu, izgubio najboljeg prijatelja.

Mistične skulpture Mistične skulpture (Foto: Getty Images)

Nakon toga, dogodila mu se još jedna velika tragedija. Ubrzo nakon što se vratio iz rata, njegova je voljena supruga Giulia Farnese preminula. Hram vječnosti unutar parka posvećen je upravo njoj.
Za svoj je naum zadužio arhitekta Pirra Ligoria, cijenjenog arhitekta i umjetnika koji je prije toga dovršio Katedralu Svetog Petra u Rimu nakon Michelangelove smrti. 

Salvador Dali posjetio je park i njime bio očaran. Bio je toliko inspiriran da je tamo snimio i kratki film, a kamena su čudovišta inspirirala i jednu od njegovih poznatih slika Iskušenje Svetog Antuna iz 1946.

Udaljen oko 2 sata vožnje od Rima, isplati se posjetiti ukoliko se nađete u tom dijelu Italije, a usput možete istražiti simpatične gradiće Bomarzo i Viterbo. U Bomarzu smo pronašli i prekrasan smještaj, ukoliko vam zatreba.

Titov tajni bunker za 350 odabranih osoba u kojem su trebali preživjeti nuklearnu apokalipsu Bunker - 5 Bunker - 4 Bunker - 3 +1 Bunker - 2

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju