Jugozapadno od Londona nalazi se grofovija Surrey, koja je u 19. stoljeću imala najgušću mrežu prigradskih željeznica na svijetu, s čak sedam terminala u Londonu. Nakon Drugog svjetskog rata rast tih naselja usporen je jer je dobar dio grofovije proglašen zelenim pojasom Londona i parkom prirode. Ispod prekrasne faune, duboko pod zemljom, desetljećima se skrivao ratni bunker na koji je nabasao Warren Tepper iz Hampshirea.

Sagrađen poput utvrde u tristotinjak godina starim pećinama, služio je kao skrovište britanskih snaga tijekom Drugog svjetskog rata. U pomalo jezivim, napuštenim tunelima Warren je pronašao nekadašnje urede, hodnike i kontrolne sobe, a stručnjaci kažu kako su prostorije korištene kao kao komunikacijska baza za željeznicu.

Bunker - 5 Bunker - 5 (Foto: Profimedia.hr)

Danas ruševan prostor prepun hrđe bio je dovoljno velik za 30 ljudi koji su cirkulirali između bunkera i Waterlooa pazeći da se željeznički promet nesmetano odvija. Otkriće ratne pećine omogućili su građevinski radovi nakon kojih se ukazao skriveni ulaz. Prolaz u bunker spriječen je velikim metalnim vratima kako bi se spriječilo istraživače da uđu u potencijalno opasne prostore.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju