Jednostavnost uvijek pali u kuhinji. Neka od najboljih jela lišena su svih kompliciranja, upotreba raznih tehnika ili mnogobrojnih začina. Odrezak je jedno od tih jela. Samo kvalitetno meso, malo soli i eventualno na kraju kockica maslaca - i eksplozija okusa može početi.

Međutim, odrezak je potrebno znati dobro termički obraditi kako bi okusima dao svoj maksimum. Chef Mario Mihelj u svom kuhinjskom repertoaru uvijek rado fokus stavi na dobar komad mesa, a ako prije ne želite marinirati meso, ovo su neka od pravila koja obvezno pratite kako biste savršeno termički, prema svom guštu, obradili odrezak. Upalite štednjak ili još bolje vatru i uživajte u okusu koji nema konkurenciju.

Kako savršeno ispeći odrezak? 

  1. Prije pečenja odrezak je potrebno izvaditi iz hladnjaka i ostaviti na sobnoj temperaturi barem sat vremena kako bi se meso temperiralo.
  2. Meso nikad ne solite neposredno prije pečenja jer mu na taj način izvlačite vlažnost i sokove. Najbolje je meso posoliti nakon pečenja. Meso možete marinirati sa soli, raznim začinima i uljem dan prije, ali za puni okus mesa to nije potrebno.
  3. Tava ili roštilj na kojem ćete peći meso trebaju biti jako, jako zagrijani kako bi se potaknula Maillardova reakcija. Na taj način meso se "zatvara", a unutra se lagano kuha u svojim sokovima, koji ostaju u odresku.
  4. Baš zbog tih sokova, kada smo jednom meso stavili na tavu, više ga ne stišćemo, ne bodemo vilicom niti često okrećemo. Dovoljno ga je zapeći sa svih strana jednom.
  5. Za rare pečen odrezak debljine 2 cm pecite s jedne strane 4 minute te dvije s druge. Za medium rare pecite 4 minute s jedne i 3 s druge, a za medium pecite otprilike 5 minuta s jedne i 3 s druge. Ako volite well done, pecite 7 minuta s jedne i 5 s druge strane.
  6. Kada ste ispekli odrezak prema željenom stupnju obrade, pustite ga da se odmori. Zamotajte ga u foliju i ostavite tako nekoliko minuta te neposredno prije posluživanja posolite.

Želite li otkriti još tajni profesionalnih kuhara, pogledajte što smo vam pripremili u Školi kuhanja.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju