Sjajna glazura kao stvorena je za šarene slastice, ali i čokoladne torte kojima daje elegantni štih. Potrebno je ponešto strpljenja, a kako bi sve pošlo prema planu, tortu je najbolje pripremiti dan ranije pa sutradan preliti glazurom koja se stavlja preko kreme, moussea ili ganachea.

Glazuru sjajnu poput ogledala neki slastičari pripremaju uz dodatak kondenziranog mlijeka i glukoznog sirupa, ali bit će dovoljna i želatina u prahu. Količine u receptu namijenjene su manjoj torti, a želite li presvući cijelu tortu, dovoljno ih je udvostručiti. Za šarene slastice umjesto kakaa iskoristite bijelu čokoladu, a trebat će vam i jestive boje.

Sastojci za sjajnu čokoladnu glazuru:

  • 1 žličica želatine u prahu
  • 50 ml vrhnja za šlag
  • 50 ml hladne vode
  • 70 g šećera
  • 25 g kakaa

Priprema sjajne čokoladne glazure:

  1. Želatinu pomiješajte s 25 ml hladne vode, prekrijte folijom i ostavite desetak minuta.
  2. Prosijte kakao.
  3. U lončiću pomiješajte vrhnje, ostatak vode i šećer pa zagrijte na laganoj vatri miješajući dok se šećer ne otopi.
  4. Kad smjesa zakuha, maknite je s vatre i dodajte želatinu pa dobro izmiješajte te ubacite u kakao i miješajte dok ne nestanu grudice.
  5. Ostavite da se hladi dok ne postane mlaka pa prelijte preko tortice ili torte tako da počnete od sredine. Tortu stavite na rešetku, a ispod nje stavite široku posudu kako biste izbjegli nered.

Savjeti chefa Melkiora Bašića: Kako napraviti savršene kreme u desertima? Kako napraviti savršene kreme u desertima? - 34 Kako napraviti savršene kreme u desertima? - 31 Kako napraviti savršene kreme u desertima? - 20 +36 Kako napraviti savršene kreme u desertima? - 17

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju