Jedan od najljepših hrvatskih gradova smjestio se u samom srcu Jadrana, na mjestu gdje se rijeka Krka ulijeva u more. Šibenik, grad kulture, dobre zabave i još bolje gastronomije ovih dana doživljava svoju drugu renesansu.

Zahvaljujući svojem položaju na Jadranskom moru, Šibenik je od davnina bio prepoznat kao idealno mjesto za život. Grad se smjestio u slikovitom zaljevu koji mu je omogućavao prirodnu zaštitu od neprijatelja, a brda koja ga okružuju bila su savršena za podizanje obrambenih tvrđava.

A danas su te tvrđave sve samo ne u funkciji obrane. Naime tvrđave su obnovljene te su u njima ponuđeni dodatni sadržaji, smješteni muzeji, restorani i kafići kako bi privukli što više posjetitelja. Dvije su tvrđave kojima se Šibenčani posebno ponose. To su tvrđava Barone i tvrđava sv. Mihovila.

Tvrđava Barone je jedna od značajnijih tvrđava u gradu smještena 80 metara iznad samog grada, na brdu Vidakuša. Izgrađena je 1646. godine. Danas je tvrđava prepoznatljiv spomenik kulture grada, svakodnevno dostupna posjetiteljima. U njoj je smješten, pomalo, neobičan muzej proširene stvarnosti. Riječ je o tehnološkoj inovaciji u kojoj je svijet koji korisnik vidi proširen zvukovima, slikama i digitalnim likovima.

Ovom tehnologijom korisnik je interaktivno povezan s okolnim svijetom, ali sam, digitalno, kontrolira pristup određenim informacijama. Priča se odvija u Šibeniku iz 17. stoljeća kada je grad proživljavao najveći napad Osmanlija. Kroz priču vas vodi maleni dječak Jure i Frane Divinić koji je bio povjesničar grada i njegov stanovnik u vrijeme opsada.

Tvrđava sv. Mihovila je srednjevjekovna tvrđava koja je u stvari zaslužna što se ovdje smjestio sam grad Šibenik. Prvotna namjena bila joj je kao osmatračnica šibenskog zaljeva, a kasnije je poslužila kao sklonište za okolno stanovništvo. Tvrđava se nalazi u najužoj gradskoj jezgri te je dostupna svim posjetiteljima. Najzanimljivije od tvrđave svakako je amfiteatar koji se nalazi unutar zidina. Amfiteatar ima 1077 sjedećih mjesta, a savršeno je mjesto na kojem se održavaju različita kulturna, glazbena i scenska događanja.

Nakon cjelodnevno učenja povijesti i razgledavanja grada red je da se malo opustite i uživate u slasnim mediteranskim delicijama. Najbolje mjesto za to svakako je restoran Stari Grad. Sam restoran smjestio se uz samu obalu te se s njegove terase pruža prekrasan pogled na zaljev i brodice koje njime plove. Ono po čemu je restoran Stari Grad poznat svakako su plate koje se nalaze svakodnevno u ponudi. Bilo da ste više mesni tip ili vam je riba najbolja prijateljica nećete pogriješiti ako odaberete ovaj restoran.

Jednom kada se spusti večer, te se u nogama probudi umor dobro bi bilo opustiti se i odmoriti u hotelu Panorama. Ovo je hotel s 40 soba od kojih svaka ima svoj balkon. Sve sobe opremljene su LCD TV-om, satelitskom televizijom i WiFi-om. Ovaj hotel dugogodišnje tradicije i povijesti i jedan je od prvih hotela u Šibeniku. Smjestio se na litici iznad kanjona rijeke Krke te se s njega pruža prekrasan pogled na grad i ušće rijeke u more. Ako kojim slučajem opet ogladnite u sklopu hotela se nalazi restoran koji nudi bogati meni sa ribljim i mesnim specijalitetima, ali i veliki izbor kvalitetnih vina.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju