Među njima naravno nećete naći Njemačku ili Francusku, čiji samo glavni gradovi zahtijevaju barem nekoliko dana, ali ako ste u stisci s vremenom, sljedeće su zemlje sjajan odabir jer u njima nećete "potrošiti" previše vremena...

San Marino

Država koju je prema legendi osnovao „naš“ čovjek, klesar Marin s otoka Raba, smjestila se na Apeninskom poluotoku i u potpunosti je okružena talijanskom granicom. Radi se o trećoj najmanjoj europskoj državi, nalazi se na brdu, a pogled je iz nje spektakularan i seže do Jadranskog mora. Što još dodati, osim da je za jednodnevni izlet San Marino izvrstan odabir!

Lihtenštajn

Kao što možete i očekivati, iz ove državice smještene između Austrije i Švicarske, pucaju prekrasni pogledi na Alpe. Također, ako tražite mjesto za skijanje, Lihtenštajn je prilično dobar izbor jer je znatno jeftiniji od slavnih „skijaških susjeda“. S druge strane, kad u proljeće zatopli, ovdje vam se nude mnoge mogućnosti za planinarenje, vožnju biciklima, a najbolje je da odpedalirate prema brdima, jer čak i ako ste odlučili potrošiti na tu aktivnost cijeli jedan dan, nećete biti razočarani.

Malta

Dovoljno mala, a puna svega. Radi se o državi koju možemo nazvati biserom europske povijesti, arhitekture i kulture, a ovdje će svatko naći nešto za sebe. Muzeji, barovi, noćni život, plaže – Malta pruža sve, na vama je samo da birate. Za što god da se odlučite, prije svega popnite se na tvrđavu Mdina s koje je pogled – božanstven!

Andora

Baš kao u Lihtenštajnu, i u ovoj državici koja se nalazi između Francuske i Španjolske moguće je uživati u zimskim radostima. Naravno, to ujedno obećava i planinarenje i štošta drugo, a svi poklonici šopinga razveslit će se kada čuju kako se država nalazi u bescarinskoj zoni. Stoga, ako slučajno odete u njezine poznatije susjede, ovdje se isplati skoknuti u prekogranični šoping...

Luksemburg

Država u kojoj se živi lagodnim životom može se pohvaliti mnogim ljepotama. Za one koji vole dvorce preporuka je odlazak do dvorca Vianden, koji podsjeća na slavni njemački Neuschwanstein, a nakon razgledavanja isplati se uživati u sjajnim lokalnim vinima. Luksemburg je idealno odredište za jednodnevni izlet jer je dovoljno interesantan, a s druge strane i dovoljno malen da se može obići u jednom danu.

Monako

Druga najmanja država na svijetu idealno je mjesto za one s dubljim džepom. Naime, ovdje vladaju jahte, kasina i ostali luksuzi, ali čak i ako niste besramno bogati, Monako se isplati posjetiti na jedan dan. Šetnja starim ulicama, obilazak Monte Carla ili kupanje na plaži Larvotto uvijek su zgodne opcije.

Vatikan

Papinska Država među svim je nabrojenima destinacija iz snova za jednodnevni izlet, jer nakon posjeta bazilici sv. Petra i razgledavanja vatikanskih muzeja ovdje čovjek jednostavno više nema što raditi. Vatikan se smjestio u Rimu, pa ako vas put nanese u Vječni grad, poklonite nekoliko sati i provjerite gdje već dugi niz stoljeća stoluju sveti oci.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju