Europa, Nizozemska, Rotterdam, Market Hall (Markthal) i točka. Rotterdam, „grad arhitekture“, mjesto je koje će vam oduzeti dah. Zgradama kojima će se još dugo diviti buduće generacije 2014. godine pridružio se Market Hall Rotterdam. Nastavite li čitati ovaj članak, moramo vas upozoriti na sljedeće: postoje velike šanse da biste uskoro mogli početi planirati kako se preseliti u Rotterdam.

Kakav god tip putnika bili, Rotterdam svakome može ponuditi ono o čemu se tek u sebi usudite sanjati. Bilo da je riječ o šopingu u trgovinama razvikanih modnih brendova, gurmanskim pohodima po brojnim restoranima, o šetnjama zelenim parkovima uređenim do zadnjeg detalja, Rotterdam, vjerujte nam, ima apsolutno sve! Ako ste ga posjetili prije 2014. godine i mislite da ste vidjeli sve, dajemo vam još jedan razlog za ponovni posjet – Market Hall Rotterdam.

Markthal Rotterdam - 1 Markthal Rotterdam - 1 (Foto: Profimedia.hr)


Razmišljate o preseljenju u inozemstvo? Zašto ne Rotterdam?

Već smo vam ranije natuknuli da postoji mogućnost da ćete poželjeti sreću pronaći u Rotterdamu, upravo zbog ovakvih projekata kao što je Market Hall. Ova neobična zgrada zapravo je ogromna natkrivena tržnica koja iznad sebe ima stambene i poslovne prostore. Također, postoji i podzemna garaža na čak 4 razine.

Ako vas ovo nije naročito impresioniralo, spomenut ćemo vam i neke brojke. Naime, na raspolaganju je čak 228 stanova, 4600 kvadratnih metara prodajnog prostora i 1600 kvadratnih metara koje zauzimaju brojni restorani i barovi, skoro cijeli mali grad koji stoji sam za sebe u ovoj neobičnoj građevini, a vjerujemo kako je odlično mjesto za život u Rotterdamu.

5 zapanjujućih činjenica o Market Hallu Rotterdam

1. Tijekom izgradnje iskopani su mnogi ostaci srednjovjekovne preteče grada Rotterdama, nazvanog Rotta. Ovi nalazi (lusteri, lonci, kotlići) izlažu se na pokretnim stubištima, a što dublje idete, izloženi su sve stariji predmeti. Vođene ture u tržnici mogu se rezervirati na De Rotterdam Toursu.

2. Cijela je zgrada u obliku konjske potkove, a činjenica da objedinjuje stambene i poslovne prostore, tržnicu sa svježim proizvodima, supermarkete, restorane, barove i podzemnu garažu, čini Market Hall uistinu unikatnom zgradom na svijetu.

Markthal Rotterdam - 6 Markthal Rotterdam - 6 (Foto: Profimedia.hr)

3. Već spomenuti oblik potkove, nakon što je napravljen dodatni prodajni prostor, na kraju broji ukupno 120 metara dužine, 70 metara širine te 40 metara visine.

4. Market Hall je zapravo zgrada bez stražnjeg dijela. Naime, cijela je zgrada zahvaljujući konstrukciji prohodna i otvorena sa svih strana. Dio razloga ovakvom rješenju leži upravo u stambenim prostorima iznad tržnice. Kako bi se logistički riješio problem dostave namirnica i ostalih potrepština tako da se ne ometa stanare od ranih jutarnjih sati, sva dostava vrši se podzemnim putevima i tunelima.

5. Jedinstven je i način korištenja energenata u Market Hallu. Cijela je zgrada povezana s gradskim sustavom grijanja, i to tako da se, zahvaljujući Market Hallu, istovremeno griju ili hlade i susjedne zgrade. Također, cijela je zgrada prozračna pa kroz staklenu fasadu zrak ide u visinu i izlazi kroz ventilaciju na krovu. Ovaj termički sustav funkcionira bez instalacija ili s jako malo njih, a ugrađen je i pametni sanitarni sustav za maksimalnu uštedu vode.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju