Postoji više različitih načina i recepata za međimursku gibanicu, no danas kuhamo prema naputcima poznate međimurske kuharice iz Termi Sveti Martin – Božice Hanc Rendarić.
Potrebni sastojci za 4 osobe:
• jabuke 0,4 kg
• svježi sir 0,4 kg
• mljeveni mak 0,08 kg
• mljeveni orasi 0,08 kg
• kiselo vrhnje 0,2 l
• 1 jaje
• ulje biljno 0,03 l
• vučeno tijesto 0,1 kg
• šećer 0,1 kg
• mljeveni cimet 0,001 kg
• korica pola limuna
Priprema:
Jabuke oprati i naribati,dodati šećer, vanilin šećer, mljeveni cimet i pomiješati. U sir dodati šećer i limunovu koricu i pomiješati. U mak dodati šećer i vanilin šećer, također tako i u orahe. Kiselo vrhnje razmutiti s jajem. Složiti u namašten pleh, staviti red vučenog tijesta, premazati uljem i dodati još jedan red tijesta.
Stavimo nadjev od oraha, rasporedimo po plehu i malo prelijemo razmućenim vrhnjem. Stavimo red tijesta, premažemo uljem, zatim stavimo nadjev od sira, prelijemo vrhnjem i opet stavimo list tijesta i premažemo uljem. Slijedi nadjev od maka, red tijesta, premažemo uljem, prelijemo vrhnjem i završimo redom tijesta.
Na kraju nam je ostao nadjev od jabuke, red tijesta i to sve dobro zalijemo vrhnjem. Pečemo 45 minuta na 165 stupnjeva. Pečenu gibanicu malo ostavimo da se do pola ohladi, narežemo, i možemo posuti šećerom i ukrasimo listićima mente. Jedemo, uživamo, volimo Međimurje!
Želite li gibanicu probati na mjestu gdje je stvorena, obavezno posjetite Terme Sveti Martin s obitelji na zdravim ljetnim obiteljskim praznicima, ili u paru - wellbeeing odmor za dvoje - garantiramo da nećete otići gladni! Dakle, znate što vam je činiti, i dobar tek!