Iako je jesen za nama, bundeva još ima, a kreće i sezona raznih poslastica. Još malo ostalo je do blagdana, taman dovoljno da usavršite novi recept, kekse kojima ćete oduševiti prijatelje koji vas posjete u to vrijeme.

Sastojci za kekse:

105 g maslaca (ili kokosovog ulja ako ste vegan)
100 g smeđeg šećera
60 g pirea od bundeve
1 vanilin šećer
200 g brašna (može i pirovo, ako želite zdraviju opciju)
Pola čajne žličice sode bikarbone
Pola vrećice praška za pecivo
Prstohvat soli

Sastojci za glazuru:

115 g maslaca (može i biljni, ako ste vegan)
Pola vrećice vanilin šećera
300-360 g štaub šećera
Žličica začina za muffine, medenjake i kolače (odnosno pumpkin spice, a sastoji se od mješavine cimeta, đumbira, pimenta, muškatnog oraščića)

Priprema:

Dok se pećnica grije na 180 stupnjeva, izmješajte maslac ili kokosovo ulje i šećer mikserom. Dodajte pire od bundeve i vanilin šećer te miksajte dok se smjesa ne homogenizira. Kuhačom dodajte ostatak sastojaka i miješajte. Smjesa bi trebala postati meka.

Formirajte kugle od smjese, stavite ih na pleh prekriven papirom za pečenje, udaljene nekoliko centimetara jednu od druge. Pritisnite kugle tako da se spljošte. Pecite 8 do 10 minuta. Ukoliko primijetite da se nisu previše raširile, dodatno ih pritisnite, da se još malo spljošte. Kada su pečeni, dok su još u pećnici, ispod njih izvucite papir, a njih ostavite da se ohlade u potpunosti (inače bi mogli pucati).

Za glazuru istucite maslac, dodajte vanilin šećer i 300 grama šećera. Ako glazura nije dovoljno gusta, dodajte postepeno još 60 grama, po jednu žlicu. Dodajte začin za medenjake i miješajte dok smjesa ne postane homogena. Kada su keksi hladni, stavite glazuru.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju