Kad je riječ o turističkim atrakcijama, jasno je da neke stvari poput zabavnih parkova, ziplineova, vidikovaca na neboderima pod oblacima služe prvenstveno za turističko uživanje. No što kad osoba dođe u neki grad posjetiti znamenitost koja to zapravo nije? I još pritom plati ulaznicu za nešto što zapravo – nikad nije postojalo? CNN je istražio koja su to mjesta, a mi vam ih donosimo jedno po jedno...

Prvi takav primjer odmah nas vodi do uvijek bliske i drage Italije, točnije do grada Verone. Za grad su mnogi izvan Europe čuli tek čitajući Shakespearea, tj. uzevši u ruke njegov klasik "Romeo i Julija", koji je radnju smjestio upravo ovdje. Stoga su mnogi turisti ucrtali i ovaj grad u plan puta pa tek kasnije shvatili da ih je stari William preveslao jer ni Julija ni njezin Romeo – nikad nisu postojali. Ipak, s obzirom na stalne dolaske turista, gradskim vlastima bilo je glupo propustiti priliku za zaradu, pa su jednostavno napravili Julijinu kuću, koja je, ponajviše zahvaljujući sada već slavnom balkonu, postala jedna od top-atrakcija u gradu.

No kamo sreće da je to jedina takva priča. Već nas druga vodi u britansku prijestolnicu – London. Baker Street 221 b, slavna ulica u kojoj je "živio" Sherlock Holmes nalazi se u blizini Regent's Parka te obožavatelji tog detektiva nastalog iz pera Arthura Conana Doylea često dolaze vidjeti gdje je živio. Stoga su vlasti nakon nekog vremena odlučile na adresu Baker Street 221 b jednostavno smjestiti Holmesov muzej.

Nakon Londona vrijeme je za Island. Uz tisuće termalnih izvora i mjesta za kupanje, pitat ćete se zašto bi ovdje netko uopće intervenirao u prirodu. E, pa, ipak – jest. Poznatu Plavu lagunu, koja se nalazi nedaleko od Reykjavika, nije stvorilo djelovanje prirode, već – čovjeka. Ovdje možete do mile volje uživati u spa-tretmanima i luksuznom hotelu, no tražite li nešto prirodno, zaboravite to mjesto.

Poslije Islanda – Berlin. Znamenitost koju ovdje turisti svakodnevno obilaze svakako je Checkpoint Charlie. Svi dobro znamo kako je Berlin nakon Drugog svjetskog rata bio podijeljen na zapadni i istočni dio, a svi koji traže granicu dolaze na Checkpoint Charlie. Ipak, kako više nema zida, ovo je tek replika. Poznati natpis "You are leaving American sector" također je replika, vreće s pijeskom isto, kao i vojnici. No hajde, ovdje je barem nekad nešto zbilja i bilo, mada Zida, srećom, odavno više nema.

I za kraj – Mexico City. Otkad je u Meksiku sniman jedan od posljednjih filmova o Jamesu Bondu "Spektar", parada povodom Dana mrtvih postala je tradicija. Naime, u Meksiku i zemljama Latinske Amerike Dan mrtvih se obilježava, no parade u gradu ne postoje (bolje reći, nisu postojale). Ipak, nakon filma 200 tisuća turista dogodine je došlo sudjelovati u paradi, samo kako bi shvatili da ona ne postoji. Naravno, gradske vlasti nisu htjeli tek tako odustati od zlatne koke, pa je parada postala – tradicija.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju