Crkva svetog Lamberta u njemačkom gradu Munsteru jedna je od njegovih najljepših atrakcija. Iako ima samo jedan toranj, sa svojim neo-gotičkim detaljima i štihom podsjeća nas na zagrebačku katedralu. Dobro, osim jednog detalja…

A upravo taj privlači najviše reakcija i pitanja. Naime, uz fasadu crkve vise tri prazna kaveza ljudske veličine. Djeluju zlosutno, no dovoljno su intrigantni da znatiželjni posjetioci počnu ispitivati čemu oni služe. Mnogi zažale kad čuju odgovor – no, sve je to dio povijesti. Pa, pripremite kokice i zapratite ovu njemačku „la televisia presenta“.

Sukob koji je zamalo izbjegnut

Sredinom 1530-ih godina Munster je bio tipičan srednjovjekovni podijeljeni grad. Crkva želi kontrolu, aristokracija posjede i novac, a seljake „tko šiša“. Tek što se oporavila od velikog seljačkog ustanka 1520-ih, Njemačku je zahvatila protestantska groznica. Sjećate se kad je Martin Luther zakucao svojih 95 teza čavlićem?

Među seljacima proširila se objava protestantskog propovjednika koji je govorio protiv katoličke doktrine. Kada ga je katolička crkva pokušala ušutkati, njegovi ljuti simpatizeri provalili su u Crkvu sv. Lamberta. Uslijedili su veliki sukobi, a srećom završili su sporazumom o vjerskoj toleranciji. Svi su mogli odahnuti, i činilo se kao da dolaze bolji dani.

No, došlo je nešto drugo. Kada su za sporazum čuli anabaptisti, kršćanska sljedba koja naučava krštenje odraslih, a ne djece, jer djeca nemaju vjere, nisu bili zadovoljni. Naime, njih se godinama proganjalo iz grada i smatralo radikalima. A gle sad – padaju sporazumi o vjerskoj toleranciji.

Odlučili su se vratiti u grad i čim su došli, uspjeli su prekrstiti 1 400 stanovnika. Munster su prozvali „novim Jeruzalemom“ i najavili obračun s katolicima i luteranima. Uspjeli su zavladati gradom i osvojiti mjesta u gradskoj vlasti.

Zavladala je atmosfera građanskog rata, a sve je kulminiralo otvorenim sukobom 1535. godine. Tada su anabaptisti i njihovi vođe uhvaćeni, mučeni i ubijeni na munsterskoj tržnici. Tijela trojice lidera izložena su u kavezima koji su postavljeni na Crkvu sv. Lamberta da ih svi mogu vidjeti kao opomenu i simbol pobjede.

Tijela su trunula u kavezima idućih 50 godina. Kosti su kasnije izvađene iz kaveza, no oni su ostali. Štoviše, čak i kad je originalni toranj crkve uništen i ponovno izgrađen, kavezi su vraćeni na njega. Potom je crkva bombardirana u Drugom svjetskom ratu i kavezi su pali na zemlju. Opet su ih vratili.

Očito je da se stanovnici Munstera ne odriču svoje povijesti – koliko god mračna bila.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju