Pravi poznavatelji samoborskih brežuljaka i gorja znat će gdje je skriven jedan mali, a veliki vodeni biser zvan Cerinski vir te lijepa planinarska staza kroz šumu koja ga povezuje sa šarmantnim planinarskim domom i izletištem ne kojem se može omastiti brk.

Ostale tek čeka ovo lijepo iznenađenje upute li se za vrućeg vikenda u zelenilo i hlad Žumberka tj. Samoborskog gorja.

Staza koja vodi do njega počinje u malom mjestu Smerovišće, u kojem se nalazi poznato izletište Dumić. Radi se o obiteljskom obrtu čiji se mlinovi okreću na potoku gotovo stotinu godina. Na zelenoj i rascvjetaloj terasi za svoje planinare i goste pripremaju tradicionalne samoborske delicije s domaćim, svježim namirnicama uz čašu dobrog vina i prekrasan pogled.

Izletište Dumić - 4 Izletište Dumić - 4 (Foto: Izletište Dumić)

Ovu gastronomsku oazu s Cerinskim virom povezuje anegdota iz 1927. godine. Kada su se planinari vraćali s Japetića i nabasali na prekrasan slap, sišli su kod Dumića i oduševljeno komentirali otkriće. Na to im je iskusni domaćin i gostioničar Mika Dumić rekao: „Pa to vam se zove Cerinski vir!“

Planinari su uskoro uredili put, a s vremenom je ucrtan u planinarske karte i počeo je privlačiti sve više posjetitelja. Od izletišta do slapa vodi staza duga oko dva kilometra duž koje se pruža pogled na bujnu šumu i kamene „kotle“.

Slikoviti slap Samoborskog kraja

Put od izletišta Dumić vodi prema Planinarskom domu Cerinski vir, a svega desetak minuta hoda prema jugozapadu dovest će vas do predivnog, deset metara visokog slapa Cerinski vir.

Zovu ga najslikovitijim slapom Samoborskog kraja, no dugo je bio poslastica koja čeka samo najupornije. Kako se nalazio u kanjonu Javoračkog potoka, sve donedavno put do njega bio je – kao u igrici – pun prepreka. A onda su članovi HPD-a Sveti Patrik uredili planinarski dom na Cerini, očistili dio potoka Javorec, prokrčili stazu te postavili mostiće preko potoka.

Želite li doživjeti Cerinski vir u punom sjaju, posjetite ga u proljeće ili jesen, tj. u doba nakon padalina kada je najbogatiji vodom. Premda ljeti ponekad zna presušiti, ovo je i dalje lijepa staza za sve ljubitelje prirode koji u šumama traže osvježenje od nesnosnih vrućina.

Onima koji žele malo veću planinarsku avanturu predlažemo da se zapute stazom koja vodi iznad slapa, djelomično stepenicama, djelomično uz pomoć užeta. Put preko Javoračkog potoka i kroz zelenilo šuma dovest će vas do križanja. Jedan put vodi do nekadašnje lugarnice - danas Gostinjca sv. Bernard, a drugim možete produljiti na Japetić.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju