S jedne strane Virovi, s druge Vjerovi! Više od 18 kilometara vodenog toka neobične ljepote u srcu Spačvanske šume pored grada Otoka. Na obalama ove dugo čuvane tajne Srijema i Slavonije uskoro će moći uživati ljubitelji prirode, aktivnog odmora i svi oni kojima su mir i osama najveći luksuz. Od 1. svibnja otvaraju se vrata novog Bioekološko-edukacijskog centra Virovi. Ukupna vrijednost projekta iznosi 25.582.341,55 kuna, od čega je 18.661.419,53 kune iznos EU potpore. Ova najveća turistička investicija u Vukovarsko-srijemskoj županiji, sufinancirana sredstvima EU iz Europskog fonda za regionalni razvoj, ima 60 ležajeva u 15 soba, restoran sa stotinu mjesta, wellness kutak s jacuzzijem, parnom i finskom saunom, sobom za masažu i relax zonom. Atrakcija novog centra je multimedijska dvorana za jedinstveni doživljaj bogatog biljnog i životinjskog svijeta mistične Spačvanske šume.

Savršen izbor za obitelji s djecom, parove i prijatelje, rekreativce i ribolovce, u potrazi za izoliranim mjestom na kojem će napuniti baterije, a kad pandemija bude zauvijek iza nas u ovoj prekrasnoj oazi uživat će grupe, organizirat će se team buildinzi i škole u prirodi.

Zaplovite u pustolovinu

Šuma liječi. Romantičari će uživati u pješačenju, rekreativci u nordijskom hodanju ili trčanju šest kilometara dugim poučnim stazama Virovi-Lože. Dobra je opcija i vožnja biciklom jednom od tri rute - Virovi, Spačva i Bosut. Na dva kotača možete i do Suvare, raritetnog mlina na suhi pogon u Otoku, a biciklističkom rutom Srijem i do Šumarskog muzeja u Bošnjacima ili pitoresknih Nijemaca.

Ispred Bioekološko-edukacijskog centra malo je pristanište, početna točka za vodenu avanturu. Zaveslati u kanuu ili kajaku na Virovima poseban je doživljaj. Ako niste u formi, zaplovite čamcima ili izletničkim brodom na solarni pogon za 50 osoba i uživajte u najljepšim zvukovima prirode.

Oko vas nepregledna šuma, s jedne strane obale Lože – posebni rezervat šumske vegetacije sa slavonskim hrastovima visokim i do 40 metara, možda ugledate orla štekavca, bijelu i crnu rodu, sivu i bijelu čaplju..., a imate li sreće među stablima ćete opaziti običnog jelena ili jelena lopatara. Iskustvo za pamćenje u netaknutoj prirodi Spačvanskog bazena koji je dio mreže Natura 2000.

O Virovima

Ni najstariji stanovnici ne sjećaju se da su Virovi ikad presušili. Vodu skupljaju u spačvanskom bazenu u području Otoka i Bošnjaka. Nisu ni rijeka ni jezero, stručnjaci kažu kako se od njih se razlikuju specifičnim hidrodinamičkim, geološkim, klimatskim, fizičko-kemijskim i biološkim osobinama, većim dijelom godine imaju karakteristike močvare s močvarnom vegetacijom u priobalnom pojasu. S ukupnom površinom od 79 četvornih metara, u prosjeku su široki oko 60, ponegdje i više od stotinu metara, a najveća izmjerena dubina je sedam metara.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.
Sadržaj članka isključiva je odgovornost Grada Otoka.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju